Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (care gestioneaza masurile de sprijin finantate din bugetul Romaniei, preponderent pentru cofinantare) si Agentia SAPARD (care gestioneaza masurile negociate de sprijin finantate din fonduri europene, subventii) sunt supuse, in prezent, unor modificari de ordin juridic, astfel incat sa fie capabile sa treaca de la activitatea lor specifica perioadei de preaderare la cea postaderare. Guvernul Tariceanu a emis Ordonanta de Urgenta nr. 103/2005, prin care introduce modificari de urgenta in regimul juridic al celor doua agentii de plati existente. Ordonanta este la finalul procesului legislativ, trecand de Senat si aflandu-se acum pe masa plenului Camerei Deputatilor.
Atributii diferite
In perioada de preaderare Agentia SAPARD a gestionat fonduri europene pentru masuri negociate (de tipul masurilor pentru dezvoltare rurala si infrastructura, realizate cu administratia locala, consilii locale, primarii, precum si masuri pentru silvicultura, fondul piscicol, subventii). Fondurile pentru dezvoltare rurala si infrastructura au fost insa epuizate inca de anul trecut. Din 2007, Agentia SAPARD se va ocupa cu preponderenta de gestionarea fondurilor europene postaderare destinate dezvoltarii rurale si infrastructurii in mediul rural, realizate prin proiecte impreuna cu administratia locala.
Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) se va ocupa, in perioada postaderare, preponderent de cofinantare si va continua programul de finantare prin statul roman. Pana la aderare, APIA va pregati structura institutionala pentru gestionarea fondurilor pentru agricultura. In plus, dupa aderare Agentia va raspunde de derularea si gestionarea fondurilor privind platile directe si masurile de piata, precum si de cele privind unele masuri finantate din fonduri europene. Totodata, APIA este desemnata responsabila cu introducerea Sistemului Integrat de Administrare si Control. Agentia isi angajeaza personal in functie de necesitati, avand in structura 42 de sucursale judetene, fara personalitate juridica. De la 1 aprilie 2006, Agentia SAPARD preia personalul din cadrul directiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a Municipiului Bucuresti. Personalul va fi preluat fara examen sau concurs, cu aceleasi drepturi salariale ca si personalul angajat in cadrul Agentiei SAPARD. Ordonanta a trecut in regim de urgenta prin Senat, care a insarcinat Agentia de Plati si Interventie in Agricultura sa realizeze si sa intretina sistemul de identificare a parcelelor agricole. Dupa cum se stie, fara un recensamant al tuturor parcelelor existente in Romania fondurile europene sunt practic inaccesibile, deoarece este nevoie de o evidenta computerizata a parcelelor pentru a putea fi urmarite si justificate fiecare alocare si cheltuire de fonduri comunitare. Deputatii au cerut ca APIA sa fie trecuta in subordinea Ministerului Agriculturii, finantata din venituri proprii si subventii.