Fondul Proprietatea (FP) aşteaptă ca preţul petrolului să înceapă să crească, pentru oportunitatea de listare a unei părţi din acţiunile OMV Petrom la Londra, a declarat managerul FP, Greg Konieczny, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.
Acţiunile Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, care a obţinut pe 22 septembrie acordul acţionarilor pentru listarea secundară la Londra, sunt tranzacţionate la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, „fiind afectate mai mult decât ar trebui”, a afirmat Konieczny într-un interviu.
„Nu cred că are rost, la actualul nivel de evaluare a Petrom, să ne gândim să vindem acţiuni, cel puţin din perspectiva mea”, a spus Konieczny.
Fondul Proprietatea, înfiinţat pentru despăgubirea cetăţenilor pentru proprietăţile confiscate de comunişti, deţine acţiuni la cele mai mari companii din România şi încearcă să obţină lichidităţi prin vânzarea de active, pentru finanţarea unor programe de răscumpărări menite să crească preţul titlurilor proprii.
FP intenţionează să îşi reducă deţinerea la Petrom la sub 15%, de la nivelul actual de 19%, dar va ţiune seama de condiţiile din piaţă, a arătat Konieczny.
Fondul este pregătit totodată să reia discuţiile cu Electrica, privind vânzarea participaţiilor minoritare la distribuitorii de electricitate, după ce nu a reuşit să ajungă la un acord în aprilie, din cauza preţului, a spus şeful FP.
„Se pare că acţionarii minoritari ai Electrica sunt interesaţi de tranzacţie, ca şi noi, dar cred că discuţiile pot începe cu adevărat atunci când ambele părţi sunt pregătite să intre în negocieri”, a explicat el.
Konieczny a mai spus că în lipsa unor oferte publice iniţiale pe piaţa locală în acest an, Fondul ar putea solicita Guvernului să ceară Enel şi E.ON să accepte listarea diviziilor locale, la care statul şi FP sunt acţionari minoritari.
„Este şi în interesul Guvernului să aibă un preţ ferm de piaţă pentru aceste deţineri. Dacă Enel şi E.ON primesc o solicitare din partea Guvernului şi bazată pe un acord de privatizare, nu pot spune nu”, a arătat şeful Fondului.
România nu a reuşit să îşi respecte angajamentele de a vinde cel puţin trei companii la bursă în acest an, ca parte a acordului convenit cu FMI şi Comisia Europeană, din cauza problemelor legale sau a pierderilor.
Acordul cu FMI şi Comisia Europeană a expirat luna trecută, iar Guvernul intenţionează să solicite instituţiilor un nou acord, până la sfârşitul acestui an.
Konieczny a spus că aceste întârzieri afectează planurile Fondului.
„Este o mare problemă. Pentru noi este o problemă pentru că dacă piaţa de capital nu creşte, Fondul va deveni tot mai mic”, a explicat el.
Fondul insistă şi pentru listarea producătorului de sare Salrom, la care deţine o participaţie de 49%, iar statul restul de 51%. O nouă adunare a acţionarilor va avea loc în aproximativ 30 de zile, pentru a vota listarea, iar Konieczny speră ca Ministerul Econoiei să accepte planul, după ce va primi unele informaţii noi.