Tăierile de cheltuielie impuse de Fondul Monetar Internațional ar fi contribuit la răspândirea rapidă a virusului Ebola în trei state africane, susțin cercetătorii britanici, citați de BBC.
Această măsură ar fi dus la „subfinanțări, personal insuficient și sisteme de sănătate slab pregătite” în Sierra Leone, Liberia și Guinea, cele mai afectate țări de virusul Ebola, în care au murit peste 7.300 de persoane.
Reprezentanții IMF au negat acuzațiile. Este „complet neadevarat” că directivele FMI au dus la răspândirea Ebola, a afirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al FMI.
„Un motiv major pentru care Ebola s-a răspândit atât de rapid este slăbiciunea sistemelor de sănătate din regiune”, a susținut expertul în sociologie Alexander Kentikelenis, de la Universitatea din Cambridge.
Studiul condus de acesta arată că cerințele FMI de reducere a cheltuielilor au fost extreme de stricte, iar țările respective nu au mai putut angaja personal pe care să-l plătească în mod adecvat.
Totodată, descentralizarea sistemelor de sănătate a îngreunat mobilizarea de urgență în fața unei epidemii de genul Ebola.
Autorii studiului au afirmat că oficiali din Guinea, Liberia și Sierra Leone au primit directivele FMI în 2013, chiar înainte ca epidemia Ebola să izbucnească.