» Festivalul National al Cantecului si Dansului Popular de la Mamaia a adunat pe scena valorile autentice ale muzicii romanesti.
Membrii juriului festivalului National al Cantecului si Dansului Popular au avut o misiune dificila in a desemna castigatorii celei de-a IX-a editii. Cei 30 de interpreti de muzica populara, care au evoluat in cele doua seri de concurs, in cadrul sectiunilor "Solisti vocali" si "Solisti instrumentisti", au dovedit ca sunt onorabil pregatiti. Pe scena Teatrului Soveja din Parcul Tabacariei au urcat profesori, doctori si chiar ingineri, care insa au convins juriul ca sunt profesionisti. Concurentii au trecut si printr-o selectie exigenta a juriului in ceea ce priveste alegerea costumului popular. Dupa indelungi deliberari, juriul a decis ca trofeul sa fie inmanat solistei Ina Ioana Todoran. Ina a fost felicitata si aplaudata la scena deschisa de juriu si de public. "Distinctia reprezinta o incununare a muncii mele depuse si avand in vedere ca sunt cea mai mica din concurs, am 16 ani impliniti de curand, a fost o mare surpriza pentru mine. Toti concurentii au fost foarte bine pregatiti, insa sunt fericita ca am obtinut trofeul si am reusit sa ajung destul de sus pana la aceasta varsta. Am inceput sa cant la biserica, dar cred ca talentul il mostenesc de la bunicul din partea tatalui, care canta la vioara, iar bunica mea canta in corul bisericii. De acum inainte, o sa muncesc mai mult pentru ca acest premiu ma obliga sa fac acest lucru", a spus castigatoarea Marelui Premiu. Ina vine din judetul Alba si este eleva la un liceu cu profil real, sectia matematica-fizica. Crede ca va urma cursurile unei facultati de arte. Deocamdata, va pleca acasa cu autoturismul oferit de sponsorul festivalului. "Astept sa fac varsta majoratului pentru a conduce masina. Pana atunci, o va conduce tata", a completat Ina.
Drumul laureatilor Festivalului National al Cantecului si Dansului Popular din Mamaia catre consacrare nu s-a incheiat in seara premierilor. Dupa cum a precizat presedintele juriului, etnomuzicologul Eugenia Florea, tinerii premiati la Mamaia sunt promovati in emisiuni TV si la radio. De asemenea, sunt invitati sa cante alaturi de artisti consacrati in concertele acestora. In opinia prof. univ. dr. Gheorghe Oprea, seful catedrei de Etnomuzicologie a Universitatii de Muzica Bucuresti, "folclorul nu este pe o panta in cadere". Pe de alta parte, specialistii atrag atentia, totusi, asupra multor emisiuni TV de divertisment, care "pateaza" imaginea autentica a cantecului si portului popular romanesc.
» Scolarizarea se face la sat
Cea de-a IX-a editie din acest an a Festivalului National al Cantecului si Dansului Popular a fost una competitiva. Doctorul in muzica Grigore Lese, care a sustinut un recital de exceptie in prima seara a festivalului, este de parere ca "scolarizarea se face la sate. Cultura si cantecul traditional nu se invata in Academie. Ar trebui sa renuntam si la orchestra si sa aducem pe scena tarafuri autentice". Mai mult decat, pentru a fi un festival curat, care promoveaza valori folclorice, dr. Lese ar dori chiar ca laureatii sa fie premiati doar cu plachete si diplome.