4.4 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialAmenințările micului dictator din Coreea de Nord, Kim Jong-un, ar putea deveni...

Amenințările micului dictator din Coreea de Nord, Kim Jong-un, ar putea deveni realitate. Donald Trump amenință cu operațiuni ”Foc și Furie”. Ce va urma

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a avertizat că generalii săi studiază un plan de atac asupra bazei americane din Guam, Pacificul de Vest. Ambițiile micului dictator, pe care marii lideri ai Chinei și Rusiei îl țin în brațe, poate aduce Apocalipsa în regiune.

Donald Trump consideră că aceasta amenințare este „deasupra declarațiilor uzuale” ale Phenianului și a avertizat cu o operațiune „Foc și Furie” „cum nu s-a mai vazut”. „Adevărată putere”!

Bombardierele americane sunt pregătite

Mai în „glumă”, mai în serios, Coreea de Nord își vede de treabă în dezvoltarea programelor balistic și nuclear, în ciuda sancțiunilor proaspăt instituite de ONU, la cererea SUA, care ar priva țara de un venit de două miliarde dolari anual. China a dezbătut câteva săptămâni împreună cu SUA asupra listei de sancțiuni, însă, după ce acestea au fost aprobate în Consiliul de Securitate al ONU, fără să se opună nici măcar Rusia, s-a „sucit”.

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, aflat la summitul ASEAN de la Manila, a declarat că Beijingul va acoperi pierderile pe care Coreea de Nord le va avea de suportat după noile sancţiuni, motivând că între cele două ţări există relaţii economice puternice! Iar după noile amenințări, mai directe, ale Phenianului, atât Rusia, cât și China, au îndemnat SUA la prudență, încercând să minimalizeze pericolul nord-coreean, cum au făcut tot timpul. Chiar și guvernatorul insulei americane Guam din Pacificul de Vest, Eddie Calvo, a declarat miercuri că amenințarea nord-coreeană nu a dus la ridicarea nivelului de alertă. Calvo a precizat că a contactat Casa Albă și a primit asigurări din partea departamentelor Apărării și Securității Interne că nu s-a modificat nivelul de alertă pentru insulă,  unde se află mai multe baze militare și există mijloace de apărare strategică pentru protecția populației. Comandantul militar al insulei și responsabilii cu reacția imediată au anunțat că bombardierele sunt pregătite „de răspuns” în eventualitatea pornirii unui atac.

Între „Războiul Civil” din America și bombardarea Germaniei

Și totuși, mai devreme sau mai târziu, Kim Jong-un a făcut exact ce a anunțat, avertizat, amenințat! De data asta, a arătat că intenționează să atace insula Guam, unde există o importantă bază aeriană, de unde au decolat bombardierele strategice B-1B care au survolat arhipelagul, cu o rachetă cu rază medie Hwasong-12. Un purtător de cuvânt al Armatei nord-coreene a afirmat că „planul ar putea fi pus în aplicare în orice moment, imediat după ce președintele Kim Jong-Un va lua o decizie”.

Totuși, în spatele declarațiilor, Kim Jong-un a trimis o delegație de militari în Iran, condusă de Yong Nam, al doilea om ca importanță în regimul de la Phenian, unde timp de zece zile s-a discutat de o cooperare în dezvoltarea programelor balistic și nuclear între cele două țări.

La rîndul său, Donald Trump a amenințat cu operațiuni „Foc și Furie”, despre care cunoscătorii spun că este denumirea unui joc cu miniaturi, vechi de zeci de ani, ce reface scene din Războiul Civil din America, dar și un roman omonim de Randall Hansen, despre bombardamentele „furioase” ale aliaților asupra Germaniei în Al Doilea Război Mondial. Iar, serviciile secrete americane au raportat că nord-coreenii au montat rachete de croazieră pe bărci rapide și se pregătesc de lansarea unei rachete Stormpetel de pe navele din portul Toejo Dong. Un test asemănător a fost efectuat și de Iran în luna mai, de pe un submarin Ghadir.

Ministerul japonez al Apărării a raportat că există evidențe că nord-coreenii au deja tehnologia de miniaturizare a focoaselor nucleare și sunt capabili să le monteze pe rachete cu rază lungă de acțiune. Militarii japonezi apreciază că nord-coreenii au 60 de arme nucleare, mai multe decât se prevăzuse anterior. Împreună cu specialiștii americani, japonezii atrag atenția că anul viitor Coreea de Nord va fi capabilă să lanseze rachete balistice. Nu este timp de pierdut.

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

De ce aleg tinerii cash-ul într-o lume digitalizată

Prima generație care a crescut cu tehnologia la îndemână, preferă să aibă numerar în buzunar Un fenomen paradoxal și tot mai interesant a început să...

Cum funcționează alegerile din SUA

Aproximativ 244 de milioane de americani au fost chemați la vot, pentru a-și alege viitorul președinte Dacă 5 noiembrie este ultima zi în care americanii...

Percheziții la sediile Netflix din Amsterdam și Paris

O anchetă preliminară a fost deschisă în noiembrie 2022, privind acuzații de fraudă fiscală agravantă și muncă ascunsă într-o grupare organizată Percheziția din Paris a...
Ultima oră
Pe aceeași temă