8.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialFloriile, serbate de milioane de crestini

Floriile, serbate de milioane de crestini

» Milioane de romani, membri ai bisericilor de rit bizantin, au serbat ieri Floriile. In mai multe orase din Romania au avut loc procesiuni, iar in alte localitati vor fi organizate procesiuni in Saptamana Patimilor.

In Bucuresti, aproximativ 12.000 de credinciosi ortodocsi au participat, sambata seara, la pelerinajul de Florii. Procesiunea a inceput la Manastirea "Radu Voda" si s-a incheiat la Catedrala Patriarhala, unde PS Ciprian Campineanul, vicarul Preafericitului Daniel, a rostit o rugaciune de binecuvantare a pelerinilor.
Procesiunea a fost deschisa de patru steaguri bisericesti, o toaca si insemnele Patriarhiei si Arhiepiscopiei Ortodoxe a Bucurestilor. La trecerea pelerinilor, oamenii aflati pe strada s-au oprit pentru a saruta mana duhovnicilor lor si a cere binecuvantare. Organizatorul acestui eveniment, PS Varsanufie Prahoveanul, vicarul Arhiepiscopiei, a declarat ca, desi toata lumea a avut emotii, pentru ca este pentru prima data cand se organizeaza in Bucuresti un pelerinaj de Florii, procesiunea a iesit foarte bine, ceea ce arata faptul ca romanii sunt buni crestini.

 

De asemenea, el a tinut sa precizeze faptul ca este prima data dupa 1989 cand in Capitala a fost organizat un pelerinaj de o asemenea amploare. In Catedrala Patriarhala a avut loc, duminica, hirotonirea primului episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei si Noii Zeelande, PS Mihail Filimon. Obiceiul unei astfel de procesiuni in Bucuresti a existat si pana in 1947, inainte de instalarea regimului comunist, a declarat parintele Bogdan Ciubotaru, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Bucurestilor. Un pelerinaj asemanator a fost organizat si la Mitropolia Moldovei si Bucovinei de catre Arhiepiscopia Iasilor. Sute de ieseni au participat sambata dupa-amiaza la pelerinajul religios pe strazile din centrul municipiului pentru a marca Duminica Floriilor. Dupa slujba de vecernie oficiata la Biserica Barboi, credinciosii, impreuna cu zeci de preoti, au pornit, in jurul orei 16.00, catre Mitropolie. Oamenii au purtat flori de salcie in maini. Procesiunea a marcat simbolic intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim, cand evreii l-au intampinat cu frunze de maslin. si Biserica Greco-Catolica a organizat ceremonii speciale de Florii.

 

Preotii au binecuvantat florile si ramurile de salcie aduse de credinciosi la slujba. La capela romana unita "Sfantul Iosif" din Cluj-Napoca, la finalul liturghiei, participantii le-au cantat "La multi ani" celor care poarta nume de flori. Apoi, copiii au fost serviti cu sucuri si cu dulciuri. Parintele Titus Sas, vicarul parohial, a amintit ca in Saptamana Mare credinciosii greco-catolici vor organiza procesiuni numite Calea Crucii, in care vor rememora calvarul lui Iisus Hristos de pe Dealul Golgotei. Joi dimineata, la liturghia din Catedrala "Schimbarea la Fata", episcopul greco-catolic, PS Florentin Crihalmeanu, va spala picioarele a 12 studenti la Teologie, in amintirea gestului similar facut de Iisus Hristos celor 12 apostoli. Parintele Titus Sas a declarat ca vineri cele doua biserici de rit bizantin, ortodoxa si greco-catolica, nu vor celebra consacrarea Euharistiei in amintirea mortii Mantuitorului.

PREGATIRI
Targ pentru iepuras la Arad
La Expo Arad, de Florii, a fost organizat un targ de Paste. Pentru ca parintii sa poata face cumparaturi in voie, pentru copii a fost organizat un stand special. Vizitatorii au gasit cele mai moderne produse de vestimentatie, posete, pantofi dar si haine si jucarii. In Ardeal, conform traditiei, in prima zi de Pasti iepurasul aduce cadouri pentru copiii cuminti. Pentru parintii care au dorit sa-si faca cadouri de Pasti, au fost prezente si firme de turism. Au fost oferite reduceri intre 5% si 10% pentru toate destinatiile, iar unele firme specializate pentru turism in Turcia au oferit bonusuri de pana la 17%, in functie de pachetul de servicii si hotelul ales.

 

STATISTICI
Cele mai frecvente nume
Statisticile existente la nivel national arata ca, din totalul romanilor care poarta nume de flori, peste 623.000 sunt barbati si peste 762.000 sunt femei. Dintre acestia, 447.410 de barbati si 299.427 de femei poarta numele de Florin, Florina sau derivate ale acestora (Florentin, Florian, Florea, Florinel, Florica, Floriana, Florentina), restul purtand nume de flori (Bujor, Crin/Crina, Narcis/Narcisa, Lacramioara, Camelia, Anemona, Iris etc.). Cele mai frecvente prenume sarbatorite in aceasta zi sunt: Florin, Viorel, Florian, Viorica, Florentina, Florica.

Cele mai citite

Sondaj Insomar-Avangarde: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, sunt principalii favoriți pentru a ajunge în turul doi al alegerilor parlamentare, potrivit unui sondaj...

Ciolacu roșu ca racul – Academia Catavencu

Mai nou, jurnaliștii au început să-și coboare privirea spre lucruri mai pământene, mai bine spus, mai cele care au contact direct cu pământul....

Nicolae Ciucă îi cere Elenei Lasconi să se retragă din cursa prezidențială și să susțină un proiect veritabil de dreapta

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţie, a făcut marţi un apel către contracandidata sa, Elena Lasconi (USR), să se retragă din cursa prezidenţială...
Ultima oră
Pe aceeași temă