» Flamanzenii se obisnuiesc greu cu statutul lor de oraseni. Saracia lucie in care traiesc locuitorii orasului, pana nu demult comuna este vizibila chiar de la intrarea in localitate.
Flamanziul, locul unde taranii s-au rasculat in urma cu un secol, a fost declarat oras in 2004. Blocurile de aici sunt insa ca in oricare alta comuna, langa case de-o parte si de alta a soselei si bodegi tipic taranesti… Un singur local ofera posibilitatea unui popas turistului ratacit pe aceste drumuri sa ia o gustare. Nimic nu pare sa respire aer urban in localitatea situata pe drumul european E-58, Botosani-Harlau, drum care duce spre capitala Moldovei. In Flamanzi, oamenii au imbatranit. Tinerii au plecat care incotro ca sa scape de saracie si nu mai sunt interesati de satul natal devenit urbe. Cei care au mai ramas renunta cu greu la obiceiurile deprinse de-a lungul timpului, atunci cand erau sateni. Acum locuiesc la bloc, dar la scara ii asteapta tot calul si caruta. Calul si caruta stau asezate umar la umar cu caii-putere ai celor mai instariti care au muncit prin strainatate si au prins gustul luxului.
Doar casa de cultura ridicata in centru mai da un semn de urbanizare a fostei comune. O cladire din centru adaposteste primaria care, potrivit edilului Constantin Pitorac, arata ca o cocina si trebuie reabilitata. Proiectul reabilitarii acesteia exista, mai este nevoie insa si de bani. Fostul edil Dumitru Micutaru s-a multumit doar cu schimbarea geamurilor inlocuite cu termopan. Primarul ales in iunie considera insa ca imobilul care deserveste administratia urbei arata prea… vechi. Aici lucreaza si politistii, si pompierii, si salvarea.
Flamanziul viseaza in asteptarea investitorilor. O fabrica de confectii, o fabrica de mobila, una de procesare a bustenilor sunt trecute repede in revista de noul edil. "Cineva s-a interesat pentru o fabrica de zahar aici si mi s-a promis chiar de catre un deputat ca imi va aduce pe cineva care sa investeasca in uleiuri minerale", spera actualul primar al flamanzenilor. Printre prioritatile edilului nou-ales se numara insa un sens giratoriu necesar satenilor de la oras.
Investitia ar urma sa se faca printr-un proiect integrat de dezvoltare pentru orasul Flamanzi pe care actuala conducere a urbei il va depune in cadrul Programului Operational de Dezvoltare. Proiectul cuprinde mai multe investitii. Printre acestea se numara reabilitarea fostei centrale termice din oras, reabilitarea si modernizarea ansamblului de cladiri ale unitatilor medico-sociale, dar si modernizarea infrastructurii care va cuprinde si acest sens giratoriu plus o statie auto cu vreo 200 de locuri de parcare. Toate acestea sunt insa doar proiecte, a caror concretizare se lasa asteptata.