24.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialFisuri in zidul de aparare a raului Barzava

Fisuri in zidul de aparare a raului Barzava

Ploile abundente cazute la sfarsitul anului trecut au provocat fisuri in zidul de aparare de pe raul Barzava, pe raza orasului Gataia, una dintre localitatile din judetul Timis cea mai grav afectata de inundatiile din aprilie 2005. Cu toate acestea, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat, col. Mihai Benga, a declarat, ca apele Barzavei sunt in matca si nu exista, deocamdata, un pericol real, insa pe viitor se impune regularizarea cursului raului. El a avertizat totusi ca, in situatia in care apele vor atinge cotele din primavara anului trecut, inundarea comunei va deveni inevitabila.
La randul sau, primarul din Gataia, Iosif Sargan, a afirmat ca ar fi necesara demararea unor lucrari serioase, prin crearea unui „pinten”, respectiv o deviere a cursului apei, pe o lungime de circa 60 de metri, pentru ca malul sa nu mai fie spalat de ape. Pe de alta parte, specialistii de la Directia Apelor Banat dau asigurari ca parapetul de beton ar face fata cu brio oricaror ape crescute, chiar si de proportia celor inregistrate in primavara.
Totusi, ideea generala este ca sunt necesare investitii majore, pentru regularizarea si consolidarea raului Barzava – frontiera cu Serbia. Mai exact, s-ar impune construirea a 56 kilometri de diguri, 2,8 kilometri de protectie de mal si de 9 kilometri de amenajare a albiei.

Digurile din Banat nu au fost inaltate

Lucrarile la digurile din judetul Timis distruse de inundatii in primavara anului trecut au fost receptionate in noiembrie 2005. Pentru refacerea breselor de pe raurile Timis si Barzava s-au cheltuit circa opt milioane euro, trei sferturi din fonduri fiind obtinute prin credite de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar restul de 25 la suta din bugetul Ministerului Mediului si Apelor.
Cu toate acestea, prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, si-a exprimat in mai multe randuri indoiala ca digurile vor suporta o viitura asemanatoare cu cea care a devastat, anul trecut, partea de vest si sud-vest a judetului. Temerile acestuia sunt indreptatite, in conditiile in care lucrarile de aparare impotriva inundatiilor s-au axat in principal pe refacerea vechilor diguri, la stadiul la care erau si anterior potopului din primavara, si nu pe inaltarea stavilarelor.
Specialistii din domeniul apelor sustin ca banii alocati nu au fost suficienti pentru lucrari mai laborioase. Pe de alta parte, subprefectul judetului, Zoltan Marossy, a declarat ca „proba de rezistenta” a digurilor refacute s-a facut saptamanile trecute, cand Barzava si Timisul s-au aflat din nou la cota de atentie. Ca masura suplimentara, malurile au fost imbracate in folie, intrucat apele crescute s-ar fi putut revarsa.

Cele mai citite

Românii au cheltuit aproximativ 1,2 miliarde de euro pe biletele de avion în sezonul estival din 2024

Aeroporturile din România au avut un flux de 7,9 milioane de pasageri în lunile de vară ale acestui an, conform datelor furnizate de Asociația...

Optimizează spațiul și confortul casei tale cu mobilierul multifuncțional

Când vine vorba de spații optimizate și confortabile, pe primul loc vor fi mereu piesele de mobilier multifuncționale.  În prezent, majoritatea locuințelor dispun de spații...

Suceava: O femeie a fost strivită de un copac tăiat de angajații Primăriei

Incident şocant la Suceava: o angajată DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare şi lovituri la cap, după ce un copac tăiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă