Obligatiile fiscale – impozite, taxe, contributii la bugetele de stat – se stabilesc de la 1 iulie in leul nou, a decis Guvernul prin ordonanta de urgenta in sedinta de joi.
Regula se aplica fiecarei obligatii fiscale stabilite si neachitate pana la 30 iunie 2005, inclusiv.
Ordonanta acorda agentilor economici un termen de cinci zile lucratoare pentru a-si adapta aparatele de marcat electronice fiscale la cerintele denominarii.
Agentii economici sunt obligati sa inscrie in registre speciale tranzactiile efectuate in perioada de neutilizare a aparatelor de marcat electronice. Amenda pentru nerespectarea acestor dispozitii este cuprinsa intre 50 si 100 milioane de lei.
Ordonanta mai stabileste ca in perioada 30 iunie-1 iulie 2005 activitatea cu publicul a Ministerului de Finante si organelor fiscale subordonate va fi intrerupta.
De asemenea, precizeaza ca impozitele si taxele vor fi calculate fara subdiviziuni, fiind introdusa posibilitatea de rotunjire la un leu pentru fractiile de peste 50 de bani inclusiv si taiere a sumelor mai mici de 49 de bani.
Impozitul anual pentru veniturile realizate pana la 1 ianuarie 2005 se stabileste in leul vechi, pe baza declaratiilor de venit.
Diferentele de impozit rezultate din regularizarea anuala vor fi exprimate in lei noi, ele fiind comunicate dupa 1 iulie 2005.
Esalonarile in derulare la 1 iulie 2005 vor fi achitate in moneda noua. Sumele achitate in plus se regularizeaza cu ultima rata din esalonare.
TVA si accizele se inscriu in facturile fiscale in lei noi de la 1 iulie 2005.
De la 1 iulie 2005 moneda nationala va fi denominata, 10.000 lei aflati in circulatie vor fi preschimbati pentru un leu nou.