Structura brevetelor de inventii acordate in Romania este atipica, crede conducerea Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). „Noi inregistram o situatie nenormala, cu prea multe brevete de inventii pentru persoane fizice. Este o anomalie sa ai 40% dintre cereri de la persoane fizice si doar 15% de la institute de cercetari. In statele UE, majoritare sunt cererile de brevete de la universitati si institute. E clar ca au disparut vremurile cand se puteau face mari descoperiri cu doua eprubete, acasa. Trebuie sa incurajam cercetarea si brevetarea de catre institute, universitati si companii”, a afirmat Gabor Varga, presedintele OSIM. Mai mult, oficiali ai OSIM cred ca precedentele reglementari legislative de incurajare a inventatorilor persoane fizice au avut un puternic caracter populist. „Ordonanta 41 a avut o doza destul de mare de populism. Este ineficient sa ai 70% dintre solicitantii de inventii pensionari si sa ajungi sa aplici in practica doar 2% dintre brevete”, a spus si Valeriu Geambazu, purtatorul de cuvant al OSIM.
OSIM a anuntat ca de la inceputul anului viitor va intra in vigoare Legea de modificare a OUG 41 din 1998. In primul rand, noua reglementare prevede ca taxele platite de romani sa fie exclusiv in lei. Sunt acordate reduceri de taxe de brevetare pentru IMM de 80% (fata de 50% in prezent), cu conditia ca acestea sa aiba in anul precedent o cifra de afaceri mai mica de un milion de euro. Persoanele fizice beneficiaza de reduceri de 50% (pentru venituri medii lunare mai mici decat cinci salarii medii brute pe economie) sau 80% (pentru venituri medii lunare mai mici decat trei salarii medii brute pe economie). „Cei mai multi solicitanti persoane fizice din Romania vor plati doar 20% din taxe”, a mai aratat directorul general al OSIM. Pe noua formula de calcul, suma taxelor pentru brevetarea unui inventii este de 1.728 lei noi, iar in varianta platii a 20% (unde se incadreaza cei mai multi inventatori persoane fizice) – 346 lei.
Potrivit statisticilor OSIM, in primele 10 luni ale anului au fost depuse 808 cereri de brevet de inventie, 18.807 cereri de inregistrare marca, 917 cereri pentru modele industriale, 43 de solicitari pentru brevet de soi. La brevetele de inventii, cele mai multe solicitari in cazul persoanelor fizice sunt pentru domenii precum tehnologia industriala, ne-cesitati ale vietii, inginerie mecanica. Mai mult de o treime din brevetele acordate persoanelor juridice sunt pentru descoperiri din domeniul chimiei.