0.4 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialFirmele de plăți electronice vorbesc despre evaziune, IMM-urile despre costuri mari

Firmele de plăți electronice vorbesc despre evaziune, IMM-urile despre costuri mari

 

Întreprinderile mici şi mijlocii utilizează numerar pentru circa 80% din plăţile firmei, în timp ce doar 8% utilizează carduri. De asemenea, peste 66% din micile afaceri au un singur cont curent şi lucrează cu o singură bancă. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui studiu realizat de VISA România.

Ce se ascunde în spatele acestor statistici și care este situația reală a economiei românești? De ce firmele mici preferă „banii gheață“ celor de plastic? „IMM-urile preferă să achite cash pentru a-și reduce costurile. Cardurile înseamnă o cheltuială în plus. Este vorba despre comisionul de administrare, care variază între 7 și 8 lei/lună, plus emiterea cardului pentru care se plătesc 25 de lei. Separat sunt comisioane pentru retragerea numerarului. De aceea pentru sumele mici plătim cash, iar pentru cele de valoare mai mare achităm cu ordin de plată sau bilet la ordin“, explică Ioan Mintaș, vicepreședintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Pe de altă parte, Cătălin Creţu, director regional România şi Croaţia al companiei VISA, vorbește despre economia subterană și lipsa corectitudinii: „Una dintre percepţiile managerilor asupra mediului de afaceri este lipsa corectitudinii. În lupta cu economia subterană, trebuie să ne asumăm o promovare a plăţilor electronice, numai aşa poate creşte volumul“. Însă Mintaș subliniază faptul că nu este vorba despre plăți „la negru“, ci doar despre reducerea cheltuielilor. „În sectorul serviciilor, la restaurante, saloane de cosmetică și coafură sau în piețe putem vorbi despre evaziune fiscală. Dar la firmele care au producție sau lucrează cu statul nu se pune problema plăților «la negru»“, completează reprezentantul CNIPMMR.

Studiul mai arată că, dintre firmele mici și mijlocii care utilizează carduri, 5% deţin carduri de firmă, 2% carduri de debit, 1% carduri de credit şi 1% carduri de combustibil, în timp ce 4% realizează plăţi online şi 6% transferuri bancare. De asemenea, 1% utilizează cecuri şi tot 1% cambii ca modalităţi de plată.

Plata la timp a taxelor şi a TVA – o provocare

Ioan Mintaș arată că tot reducerea cheltuielilor a determinat 66% din micile companii să utilizeze doar un cont curent. „Majoritatea IMM-urilor lucrează cu băncile de la care au luat credite, deoarece instituțiile financiare te obligă să-ți deschizi un cont curent dacă vrei să obții un împrumut. Chiar dacă ai mai deschis un alt cont și la altă bancă, mare parte a rulajului se face prin banca respectivă care te-a creditat. Însă fiecare cont deschis la o bancă presupune costuri, care nu sunt de neglijat pentru firmele mici și mijlocii“, spune Mintaș.

Alte informații care reies din studiul VISA sunt cele referitoare la problemele în gestionarea fluxului de numerar, cu care se confruntă jumătate din afacerile mici și mijlocii, și aproape două treimi din IMM-uri consideră că plata la timp a taxelor şi a TVA constituie o provocare. „Faptul că înotăm în bani gheață face să gestionăm mai greu fluxul de numerar. Acest lucru este nesănătos, pentru că este bine să introduci competiţia în afacerea ta, să vezi ce bancă îţi oferă cele mai bune facilități. Utilizarea mijloacelor electronice de plată este pasul necesar pentru eficientizarea managementului resurselor financiare ale unei firme“, este de părere Cătălin Crețu. Mintaș are însă o altă opinie: „Din cauza blocajului financiar, fiindcă nu avem încasări, nu putem face plățile către furnizori. De aici apar probleme în gestionarea banilor. Dacă băncile ar fi mai flexibile astfel încât să pună la dispoziția micilor afaceri o linie de creditare, am putea depăși astfel de dificultăți. Însă multe bănci au obligat unele IMM-uri să își închidă ­împrumuturile înainte de scadență, de frică să nu le treacă la credite ­neperformante“.   

Cele mai citite

Bursele europene încheie săptămâna pe minus, influențate de datele economice din SUA

Singurul sector pe creștere a fost cel auto, cu un avans modest de 0,48% Bursele europene au înregistrat scăderi generalizate vineri, pe fondul datelor solide...

Creștere în turismul românesc: Sosirile și înnoptările au crescut în primele 11 luni din 2024

Cei mai mulți turiști străini au venit din Germania, Italia și Israel Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), turismul din România a...

Protest major în București: George Simion estimează peste 50.000 de participanți și cere demisia președintelui Klaus Iohannis

Protestul organizat de AUR va începe la ora 14:00 în Piața Universității, urmând ca la ora 15:00 manifestanții să pornească pe traseul Piața Victoriei...
Ultima oră
Pe aceeași temă