Bugetul sanatatii vasluiene este dijmuit de o serie de firme care se ocupa cu furnizarea de servicii medicale. Oficialii Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate Vaslui sustin ca o parte dintre furnizorii de sanatate incaseaza luna de luna facturi grase, fara sa-si faca treaba.
Datele oficiale ale casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui arata ca atat numarul furnizorilor de servicii medicale, cat si sumele alocate de la bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au cunoscut o crestere semnificativa de la an la an in acest judet. Daca in 2006 s-au alocat pentru aceste firme 300 de milioane de lei vechi, fiind inregistrati patru astfel de furnizori, un an mai tarziu numarul acestora a ajuns la opt. In 2008, in judet s-au inregistrat 14 furnizori de servicii, care se bat pe un buget de 1 miliard de lei lunar.
Potrivit teoriei, de aceste ingrijiri la domiciliu poate beneficia orice asigurat, care are o recomandare de la medicul specialist in acest sens si care are o situatie materiala si sociala precara. Asiguratul trebuie doar sa depuna o cerere la CJAS. In cazul in care este aprobata, pacientul este orientat catre o firma de profil. Angajatii acesteia merg la domiciliul bolnavului si ii asigura tratamentul de care are nevoie. Cel putin asa ar trebui sa se intample.
In realitate, la CJAS Vaslui sunt raportate o multime de servicii neexecutate. In cursul anului trecut, intr-o singura luna, cinci dintre cei opt furnizori au fost prinsi in neregula de Corpul de Control. "S-a mers pe teren si am batut din poarta in poarta la asiguratii care beneficiau de ingrijiri la domiciliu. Acestia s-au plans ca firmele nu si-au facut treaba, desi noi decontam facturi", a declarat Mihaela Chitariu, responsabilul cu relatiile contractuale in cadrul CJAS Vaslui.