2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialFirmele afectate de criza vor primi ajutoare de la stat

Firmele afectate de criza vor primi ajutoare de la stat

Comisia Europeana (CE) a avizat planul propus de Guvernul roman pentru sustinerea firmelor si societatilor care se confrunta cu dificultati de finantare in contextul crizei. Sustinerea consta in ajutoare de stat sub forma de garantii subventionate pentru credite de investitii si capital de lucru incheiate pana la 31 decembrie 2010.
"Masura propusa de Romania faciliteaza accesul companiilor la credite. Aceasta este o modalitate eficace de a incuraja investitiile in afaceri si redresarea economica fara a se denatura in mod nejustificat concurenta", a declarat, intr-un comunicat al CE transmis ieri, comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes.
In comunicatul Executivului UE se mai precizeaza ca schema propusa de Guvernul roman este compatibila cu prevederile din Tratatul CE care permit acordarea de ajutoare de stat pentru a remedia perturbari grave ale economiei unui stat membru.
"Reducerea comisioanelor de garantare se poate aplica pe o perioada de pana la doi ani pentru garantiile la creditele contractate pana cel tarziu la 31 decembrie 2010. In cazul in care durata creditului subsidiar depaseste doi ani, primele safe-harbour prevazute in anexa la cadrul temporar se pot aplica pentru o perioada suplumentara maxima de patru ani", se mai arata in comunicat.
Surse guvernamentale citate de Mediafax au declarat, in luna aprilie, ca Executivul va acorda un pachet de garantii de stat in valoare totala de peste 1,5 miliarde euro, in principal firmelor din industria auto, energie, constructia de locuinte si sectorul petrochimic.
Detaliile sprijinului guvernamental urmau sa fie stabilite in urmatoarele saptamani, dupa ce Executivul  verifica daca aceste masuri nu contravin normelor UE in domeniul ajutorului de stat, potrivit acelorasi surse.
Premierul Emil Boc a anuntat in luna martie ca Guvernul lucreaza la un pachet complet de ajutoare si garantii de stat care sa fie acordate companiilor din Romania in concordanta cu normele europene, pentru domenii considerate ca avand un efect multiplicator in economie, precum industria auto, agricultura, siderurgia, industria chimica.

Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

China va depăși Occidentul în vânzările de mașini electrice în 2025

Prognozele pentru 2025 indică o creștere spectaculoasă a vânzărilor de automobile electrice în China, care ar putea atinge 12 milioane de unități, aproape dublu...

Serviciile de la Kremlin susțin că au dejucat comploturi ucrainene vizând ofițeri de rang înalt din Rusia

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a prevenit o serie de comploturi ale serviciilor de informații ucrainene care aveau...
Ultima oră
Pe aceeași temă