5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialFirma pe hartie Faber Invest a sleit RAFO si CAROM

Firma pe hartie Faber Invest a sleit RAFO si CAROM

Frauda imensa de la Rafo a fost bine pregatita. Faber Invest&Trade – administrator Marian Iancu – este o firma pe hartie. Faber importa titeiul care ajungea la Carom, care il livra la Rafo. Rafinaria il prelucra. Carburantii se intorceau la Carom, dupa care erau comercializati de Faber. Potrivit legii, accizele se aplica la producatorul de carburant. Asadar, toate taxele erau suportate de Rafo si Carom. Iar Faber exporta profiturile neaccizate.
Firma Faber Invest&Trade a a fost infiintata in 2003, avand sediul in Delaware – SUA. Regiunea, printr-o multitudine de facilitati, poate fi denumita „paradis fiscal”. Potrivit administratorului firmei – Marian Iancu, firma a inregistrat o cifra de afaceri impresionanta: 3 miliarde de dolari, in mai putin de trei ani.
Faber Invest a devenit actionarul principal al firmei Balkan Petroleum, condusa tot de Marian Iancu. Balkan Petroleum a devenit, la randul ei, actionarul principal al Carom SA. Marian Iancu a declarat: „Faber este actionar cu peste 98 la suta in Balkan Petroleum, eu fiind director la Faber, asa am capatat si functia de presedinte la Balkan Petroleum. Faber este o companie de traderi, o companie cu o cifra de afaceri de peste 3 miliarde de dolari in ultimii doi ani si jumatate”. CAROM, pe langa productia de cauciuc sintetic, a fost dotata si cu instalatii de procesare a titeiului si de obtinere a carburantilor. Totul era pus la punct pentru imensa frauda.

Accizele pentru Rafo si Carom, profiturile pentru Faber

Conform legii in vigoare, accizarea se face direct de la producatorul de carburanti. Ceea ce a exploatat Marian Iancu. Faber importa titeiul pe care il trimitea la Carom. De aici, materia prima era livrata la Rafo, care il procesa.
Carburantii obtinuti luau drumul invers. De la Rafo se intorceau la Carom, unde se aplicau adaosurile comerciale. De aici plecau la Faber, firma care ii comercializa. Circuitul functiona perfect. Faber obtinea beneficiile din vanzarea produselor petroliere, fara a plati taxe. Accizele cadeau in sarcina Rafo si Carom, firmele producatoare de carburanti. Profiturile obtinute, neaccizate, erau trimise la Dalaware, in SUA, locul in care se afla sediul firmei Faber Invest&Trade. Aici erau utilizate facilitatile fiscale si veniturile cresteau de la o zi la alta. In acest timp, Rafo si Carom acumulau datorii imense.

Control total al lui Marian Iancu

Prin artificii incredibile, Marian Iancu devenise reprezentantul tuturor partilor implicate in afacere. Era si furnizor, si producator, si distribuitor, si debitor, si creditor. Pentru ca preturile materiilor prime erau umflate, ca si serviciile de distributie. In acest mod, Faber a devenit unul dintre pricipalii creditori ai Rafo si Carom, rezervandu-si dreptul la cea mai mare portie in cazul lichidarii vreuneia din cele doua intreprinderi. In cazul Rafo, Iancu a scos bani frumosi de la firma olandeza Calder-A, vanzand creantele detinute de Faber. Olandezii au preluat si creantele VGB Oil, alta firma detinuta de Marian Iancu. La un moment dat, diferenta dintre platile pe titei si livrarile de titei devenise de 500 miliarde de lei. Faber primise o creanta chirografara in Rafo pe care o avea Carom de incasat de la Rafo.
Iancu a incercat sa-si extinda imperiul petrolier. In 2004, Faber a achizitionat 4,2 la suta actiuni la Petromidia, actiuni detinute anterior de SIF Transilvania. La pretul de 550 de lei actiunea, tranzactia s-ar fi ridicat la 14 milioane de dolari. Prin alte achizitii, Faber a reusit sa detina o cota de 5,8 la suta din Petromidia. Din postura de coactionar, Faber a solicitat in instanta constatarea nulitatii absolute a contractului de privatizare a Petromidiei.
Inca si mai mult, directorul general al Faber este Toader Gaurean, fost director si la Rafo, unde, au constatat procurorii, a adus un prejudiciu de 700 de miliarde de lei in afacera Electrocarbon. Aceasta, bineinteles, nu il deranjeaza pe Marian Iancu. „Si daca ar fi produs un prejudiciu de 2.000 de miliarde de dolari, eu nu o sa-i contest calitatile de profesionist”, a afirmat Iancu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă