Filosoful Mihai Șora îndeamnă, luni, protestatarii să rămână „treji și vigilenți”, în contextul în care Guvernul Iordache a abrogat OUG privind modificarea codurilor penale.
„Bună dimineața, copii! Dacă e luni, rămânem treji (și vigilenți). Cu hoțul nu te așezi la masa negocierilor. Pentru că el nu va ezita să te buzunărească, să-ți subtilizeze ceasul, timpul, secolul, viața. Iar, la sfârșit, va lua și masa”, a scris Mihai Șora, pe Facebook.
Aproximativ 600.000 de persoane au protestat, duminică, în București și în alte orașe din țară, în semn de nemulțumire față de modul în care Guvernul Grindeanu a procedat în adoptarea OUG privind modificarea Codului penal și de procedură penală. Dintre aceștia, aproximativ 300.000 au manifestat în Piața Victoriei.
În ședința de Guvern de duminică, Cabinetul Grindeanu a abrogat OUG privind modificarea Codului penal și de procedură penală.
Pe aceeași temă:
„Și totuşi este o problemă: art. 25 alin 5 Codul de procedură penală a respectat cerinţa impusă de CCR prin decizia 586/2047 în OUG apărut marţi noaptea, dar azi nu mai respectă această cerinţă în OUG 14/2017, care o înlocuieşte. Aş vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG”, a scris Danileţ pe Facebook.
El a argumentat acest viciu de neconstituţionalitate.
„Încerc să explic: acel articol din Codul de procedură penală spune că, dacă un dosar se prescrie, instanţa nu ar trebui să soluţioneze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul şi gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluţionată şi această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marţi noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituţionalitate. Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parţial neconstituţională, cu privire la un singur articol şi anume art 25 alin 5 din Codul de procedură penală. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR”, arată judecătorul.
Ministerul Justiției a declarat duminică că, prin abrogarea ordonanței de urgență s-a revenit la prevederile legale anterioare, aceleași lucruri fiind spuse și de ministrul Florin Iordache, luni dimineața.
„Prin Ordonanța de urgență emisă de Guvernul României și publicata în Monitorul Oficial — astăzi 5 februarie 2017, a fost abrogată în totalitate Ordonanța de urgența a Guvernului nr. 13/2017. Prin acest demers s-a revenit la textele legale anterioare, respectiv prevederile Legii nr.286/2009 privind Codul penal și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala”, reiese din precizarea MJ.