6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Filiera medicilor de la Spitalul de Arși, care decontau la CNAS...

UPDATE. Filiera medicilor de la Spitalul de Arși, care decontau la CNAS operații estetice, săltată de procurori. 10 medici au fost arestați preventiv, între care directorul medical al spitalului

UPDATE. Zece medici de la Spitalul de Arși din Capitală, printre care și directorul medical Vitalie Stan, au fost arestați preventiv, în dosarul operațiilor estetice ilegale.

Cei zece medici au primit mandate de reținere, vineri seară, după ce procurorii au efectuat în cursul zilei mai multe percheziții și audieri.

Cercetările vizează 16 medici din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, o asistenţă medicală şi 9 pacienţi, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Din probele administrate în cauză s-a desprins următorul mod de operare:

Pacienţii care doreau efectuarea unor operaţii estetice contactau suspecții, medici angajați ai Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, în baza unor anunțuri postate pe internet (siteuri ale medicilor, forumuri de socializare etc.) sau la recomandarea altor pacienți care au efectuat operații similare.

Suspecții, medici în specialitatea chirurgie plastică, reconstructivă şi estetică, ofereau consultaţii pacienţilor care doreau efectuarea unor operaţii estetice, atât în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, cât şi în cadrul unor clinici private.

În discuţiile purtate, suspecţii le comunicau pacienţilor că pot opta pentru efectuarea intervenției în spitalul public sau într-o clinică privată, prezentându-le avantajele financiare (un preț mai mic) de care ar fi beneficiat în cazul în care intervenţia s-ar fi realizat într-o unitate spitalicească publică.

În situaţiile în care pacienţii optau pentru efectuarea intervenţiei în spital, astfel cum le indicau suspecții, se întocmea documentația medicală în care erau menționate un diagnostic şi un tip de intervenţie medicală nereale. Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către C.A.S.M.B. şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (S.N.S.P.M.P.D.S.B), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

În cazul în care raportările erau validate de către C.A.S.M.B. şi S.N.S.P.M.P.D.S.B, se deconta suma de 4.921,83 lei pentru fiecare intervenţie medicală.

Pentru ”serviciile” oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea într-un spital public în baza unui diagnostic fals, intervenția chirurgicală propriu-zisă, folosirea frauduloasă a logisticii spitalului etc.) medicii pretindeau cu titlu de mită sume cuprinse între 450 euro şi 3.400 euro, în funcţie de tipul intervenţiei, acestea fiind împărţite între membrii echipei operatorii (medicul principal de intervenţie, medicul secundar de intervenţie şi medicul anestezist).

 42 de persoane (cadre medicale şi pacienţi) au fost aduse, vineri, la audieri.

Față de unii dintre suspecții a fost pusă în mișcare acțiunea penală.

–-

Vineri au avut loc 23 de percheziţii în Bucureşti, inclusiv la Spitalul Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, informează Mediafax. Anchetatorii au percheziționat și locuința managerului spitalului, Vitalie Stan. Un medic anestezist de la Spitalul de Arşi din Capitală a fost reţinut de procurori.

Persoane din conducerea Spitalului de Arşi, unde au avut loc percheziţii, sunt vizate în ancheta privind internările în baza unor diagnostice false şi realizarea ilegală a unor operaţii estetice, acestea urmând să fie audiate la Poliţia Capitalei.

Potrivit site-ului sursazilei.ro, Anda Adam, Mihai Mitoșeru, Mădălina Secuianu, Răzvan Ciobanu, Mara Bănică și Ioana Tufar s-ar afla pe lista “clienților” medicilor esteticieni de la Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri din Capitală.

Persoanele vizate în acest caz sunt suspectate că internau fără drept persoane, prin atribuirea unui diagnostic fals, că foloseau fără drept logistica spitalului şi realizau operaţii estetice – liposucţii, vaginoplastii, implant mamar, implant fesier – în timpul programului de lucru, a precizat Parchetul Tribunalului Bucureşti.

De asemenea, persoanele vizate în anchetă ar fi cerut mită sume importante de bani, pentru efectuarea operaţiilor şi că ar fi decontat ilegal serviciile medicale, în baza diagnosticelor false, în dauna Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Surse judiciare au declarat că printre persoanele vizate sunt şi 16 medici, suspectaţi de diagnostic fals, înşelăciune, fals intelectual şi luare de mită.

Cadrele medicale care ar fi realizat în spital operaţii estetice, cereau pentru aceste intervenţii sume mult mai mici decât preţul pieţei, pe care le încasau direct. Spre exemplu, pentru o rinoplastie se percepea aproximativ 5.000 de lei, iar pentru un implant mamar, aproximativ 2.500 de euro, au precizat sursele citate.

Ca urmare a unor operaţii de acest fel, cadrele medicale ar fi încasat lunar între 15.000 şi 20.000 de euro, potrivit surselor din rândul anchetatorilor.

La percheziții s-au găsit 270.000 de euro

Anchetatorii au găsit, în urma percheziţiilor făcute la mai multe cadre medicale de la Spitalul de Arşi, aproape 250.000 de euro şi 80.000 de lei (circa 18.000 de euro), bani despre care se bănuieşte că ar fi încasaţi de la pacienţii cărora le-ar fi făcut ilegal operaţii estetice, potrivit unor surse judiciare.

Percheziţiile făcute la locuinţele unor medici ai Spitalului de Arşi din Capitală au fost întârziate până la sosirea maşinilor de numărat bani, în condiţiile în care anchetatorii au găsit la un doctor 170.000 de euro, iar la un altul, 700.000 de lei, au declarat surse judiciare, citate de Mediafax.

Acasă la un alt medic au fost găsiţi 50.000 de euro, la un altul, 40.000 de euro, iar la un medic care fusese în tura de noapte, 1.000 de euro, conform aceloraşi surse.

Anchetatorii au fost sesizaţi în 2012 de Direcţia de Informaţie şi Protecţie Internă că la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri au loc fraude privind modul de internare al unor pacienţi, iar ulterior a existat şi un denunţător, al cărui caz este cuprins în anchetă, au spus sursele judiciare.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus, în cursul lunii aprilie, începerea urmăririi penale în acest caz, faţă de 26 de persoane, pentru comiterea, după caz, a infracţiunilor de luare de mită, dare mită, înşelăciune sau fals intelectual.

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), Gheorghe Iana, a declarat că operaţiile estetice nu sunt decontate, iar spitalul trebuie să supravegheze că ceea ce se trece pe hârtie ca diagnostic corespunde cu ceea ce se întâmplă în unitate, responsabilitatea raportării fiind a conducerii spitalului.

Profesorul dr. Gheorghe Iana a spus, referitor la percheziţiile care au loc la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, că probabil anchetatorii vor ridica pentru investigaţii foile de observaţii ale pacienţilor internaţi, iar ulterior, în baza acestora, se va face o analiză între ceea ce este trecut în aceste documente şi ce s-a raportat pentru decontare la CASMB.

Spitalul de Arşi a fost amendat cu 30.000 de lei în decembrie 2013, după ce la un control au fost găsite nereguli la evidenţa cazurilor, la foile de observaţie şi la raportările către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a declarat preşedintele CNAS, Radu Ţibichi.

"Mi s-a spus că la controlul din decembrie 2013 au fost descoperite nereguli, pentru care spitalul a fost sancţionat cu 30.000 de lei, respectiv unu la sută din valoarea de contract", a declarat preşedintele CNAS.

Cele mai citite

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...
Ultima oră
Pe aceeași temă