5.4 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialFiica lui Stalin a murit la 85 de ani

Fiica lui Stalin a murit la 85 de ani

Fiica dictatorului sovietic Iosif Stalin, a cărei dezertare în Occident în timpul Războiului Rece i-a tulburat pe comuniştii la putere, a murit în Statele Unite la vârsta de 85 de ani, informează Agerpres.

Lana Peters – cunoscută pe plan internaţional sub numele ei anterior, Svetlana Allilueva – a murit de cancer de colon la 22 noiembrie în Wisconsin, un stat în care ea a trăit după ce a devenit cetăţean american, a anunţat medicul legist Mary Turner. Dezertarea ei în 1967 – care, spunea ea, a fost parţial motivată de tratamentul necorespunzător faţă de răposatul ei soţ, Brijesh Singh, din partea autorităţilor sovietice – a provocat o senzaţie la nivel internaţional şi a fost o lovitură în relaţiile publice pentru Statele Unite. Dar Peters, care a lăsat în urma doi copii, a declarat că identitatea ei a implicat mai mult decât să treacă dintr-o parte în alta în timpul Războiului Rece. Ea chiar s-a mutat înapoi în Uniunea Sovietică în anii 1980, doar pentru a reveni în Statele Unite un an mai târziu.

Peters a luat cu ea un memoriu pe care l-a scris în 1963 despre viaţa ei în Rusia. „Douăzeci de scrisori către un prieten” a fost publicată după câteva luni de la sosirea ei în Statele Unite şi a devenit un bestseller. Când a părăsit Uniunea Sovietica în 1966 plecând în India, ea îşi planificase să lase acolo cenuşa celui de-al treilea soţ, un cetăţean indian, şi să se întoarcă. În schimb, ea s-a dus neanunţată la ambasada Statelor Unite din New Delhi şi a cerut azil politic. După o scurtă şedere în Elveţia, ea s-a îmbarcat pentru un zbor spre Statele Unite.

La sosirea ei la New York în 1967, această femeie în vârstă de 41 de ani a spus: „Am venit aici să mă pot autoexprima, lucru ce mi-a fost refuzat atât de mult timp în Rusia”. Ea a mai spus că a venit pentru a se putea îndoi de comunismul în care a fost crescută şi că credea că nu există capitalişti sau comunişti, ci doar fiinţe umane bune şi rele. Ea a descoperit de asemenea religia şi considera că „este imposibilă existenţa fără Dumnezeu în inima cuiva”. În carte, ea şi l-a reamintit pe tatăl ei, care a murit în 1953 după ce a condus ţara timp de 29 de ani, ca pe un om distant şi paranoic.

Premierul sovietic Aleksei Kosâghin a denunţat-o ca „instabilă din punct de vedere moral” şi „persoană bolnavă”, adăugând: „Nu putem decât să ne fie milă de cei care doresc să o utilizeze pentru orice scop politic sau pentru orice scop de a discredita naţiunea sovietică”. „Am trecut din tabere de la marxişti la capitalişti”, îsi aminteşte ea într-un interviu din 2007 pentru documentarul „Svetlana despre Svetlana”. Dar ea a mai spus că identitatea ei era mult mai complexă şi niciodată pe deplin înţeleasă.

Svetlana Allilueva s-a născut la Leningrad, la 28 februarie 1926. Mama ei a fost Nadejda Allilueva, a doua soţie a fostului dictator sovietic.

Cele mai citite

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...

Croația reintroduce serviciul militar obligatoriu, după 16 ani de suspendare

Ministerul Apărării din Croația, membră NATO din 2009, a anunțat marți că, începând cu ianuarie 2025, va demara procesul de reintroducere a serviciului militar...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă