Calin Popescu Tariceanu nu pare sa fie in apele lui atunci cand vorbeste de suspendarea presedintelui. Se fereste sa fie categoric in sustinerea initiativei PSD. Dupa motivatia Curtii Constitutionale, favorabila lui Basescu, premierul va fi si mai rezervat. Tariceanu arata ca un politician luat de valuri, profund ingrijorat de ce ar putea sa i se intample daca Basescu va castiga de pe urma suspendarii politice. In sinea lui ar dori insa ca presedintele sa fie pus la zid, daca nu pentru totdeauna, macar pentru trei-patru luni, in asa fel incat sa se stie cine a iesit invingator in razboiul dintre palate. Iar daca timpul va permite, sa se profite de vulnerabilitatea de natura penala a presedintelui, astfel incat justitia sa redeschida dosarul "Flota". Mai exista insa o temere la primul ministru, aceea legata de interesele Romaniei, care ar putea avea de suferit daca suspendarea si demisia promisa de Basescu ar avea loc. Asemenea motive il fac pe premierul Tariceanu sa alunece in planul declaratiilor razboinice pline de risc, afisand o incrancenare aflata in total dezacord cu recomandarile venite de la Uniunea Europeana. Nu intelege nici avantajele bataliei cu adversarul Basescu, nici dezavantajele inerente unei confruntari electorale complexe, cu un final greu de estimat.
Intr-un asemenea context, incercarea de a arunca toata vina pe presedinte pentru intreaga criza din ultimii doi ani de mandat nu cred ca-i foloseste premierului. Nici faptul ca s-a incurcat cu PSD, pana mai ieri dusmanul numarul unu al PNL, nu-i face cinste liderului liberal. seful statului a ajuns sa fie relativ izolat nu datorita dibaciei lui Tariceanu, cum se doreste sa se creada, ci mai degraba unor mutari facute pripit, unele gresit, de cel care sustine, pe buna dreptate, ca tara trebuie schimbata. In cazul suspendarii, PSD a actionat la plesneala, mizand pe disponibilitatea unor liberali de a sustine inlaturarea lui Basescu. Este de neacceptat faptul ca Tariceanu si ceilalti lideri le-au permis pesedistilor sa foreze in PNL cu scopul de a incuraja curentul antipedist si anticotrocenist, fara sa se gandeasca la pierderea credibilitatii in randul electoratului. Aceasta mobilizare oarba are darul de a eroda increderea in spiritul doctrinei liberale din cauza unor politicieni care nu au inteles ca partidele de stanga vor sa-si recastige pozitiile prin atragerea de partea lor a Guvernului Tariceanu. Strategia PSD a prins, primul castig fiind ruperea Aliantei si trimiterea in opozitie a PD. Asta in conditiile in care Mircea Geoana continua sa conduca un partid aflat in deriva, avand 20 la suta in sondaje, fara sanse de izbanda in ceea ce priveste o posibila confruntare electorala a "prostanacului" cu Traian Basescu. Cata vreme exista social-democrati sceptici referitor la reusita demersului de suspendare, lucru confirmat recent de Vasile Dancu printr-o remarca extrem de elocventa, cum ca PSD ar avea mai degraba de pierdut de pe urma acestui proiect, ma gandesc ca Tariceanu si echipa lui s-ar cuveni sa-si dea jos masca si sa vada bine cine se afla in jurul PNL si ce se urmareste. In caz contrar, va fi victima unor jocuri active de existenta carora se va convinge joi, in Parlament
A fost constituit un guvern, dar el nu este pe placul romanilor. Premierul nu se poate rupe nici de trecut, nici de un prezent nesigur. Ar fi stupid sa creada ca de criza politica este vinovat doar presedintele. Faptul ca s-a lasat manipulat il face vulnerabil la fel de mult ca pe adversarul sau. Nimeni nu-l spala de greselile grave comise in calitate de premier. Mazilindu-l pe Basescu nu inseamna ca Tariceanu va iesi din sfera grupurilor de interese. Daca era corect, trebuia sa-i spuna lui Frattini si de legaturile sale cu Patriciu, nu doar faptul ca Basescu isi apara scaunul prin solutii politicianiste.