Pardosele lipicioase, smantana varsata, si la propriu, si la figurat, branza in navete de plastic stivuite peste carnati, cumparatori care dupa ce se scarpina in cap, la nas, baga mana direct in marfa. Pulpe de pui pline de pene, ficat care balteste in pungile pline de sange, carne congelata, decongelata si vanduta apoi ca „proaspata” si, mai ales, negustori necinstiti si obraznici.
Asa arata complexul comercial Continent Marine, Bd. Timisoara, sector 6. Un complex frecventat, in special, de alti comercianti care se aprovioneaza cu produse de carne pentru a fi vandute in alte magazine, dar si de multi cetateni atrasi de preturi aparent mai mici. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a efectuat ieri un control in acest complex. Jale! Bauturi racoritoare cu termen expirat, produse alimentare neambalate si depozitate direct pe pardoseala printre picioarele cumparatorilor, etichete masluite, pline de stersaturi, ca omul sa nu fie informat corect asupra termenului de valabilitate. Mizerie cat cuprinde, dar si multa ignoranta din partea multor cetateni care nu erau deranjati de calitatea proasta a alimentelor pe care le cumparau si care le pun sanatatea in pericol, ci de controalele inspectorilor de la OPC. „Lasati, ca mancam de atata timp carne de pui de aici, branza, si n-am murit. Ce vreti sa faceti, sa inchideti complexul, poate vreti sa inchideti si tara?”, se auzeau voci din multime. Vanzatorii nu pareau nici ei prea speriati de prezenta inspectorilor si a jurnalistilor. De fapt, de ce s-ar fi temut, ei fac aceste ilegalitati zilnic! Apoi, o amenda de numai 20 de milioane lei vechi pentru neetichetarea produselor sau maximum 30 de milioane lei vechi pentru „ruperea lantului frigorific” adica decongelare, iar congelare, decongelare si tot asa pana ajung sa te prosteasca sa cumperi puiul ca marfa proaspata, ca nu este „inghetat-tun”.
Produsele improprii, confiscate
Presedintele ANPC, Florin Catalin Teodorescu, a dispus confiscarea tuturor produselor comercializate in afara normelor legale, amenzi si a chemat, de urgenta, si inspectorii de la sanitar-veterinar, pentru o mai buna colaborare, mai ales ca negustorii hotomani sustineau ca ei au toate certificatele de la sanitar-veterinar (!!).
In complexul bucurestean se intampla tot felul de grozavii. O femeie, afland de prezenta inspectorilor, a venit sa reclame alta pungasie: vanzatorii o taxau cu sume cuprinse intre 4.000 si 5.000 de lei pentru fiecare tichet valoric retinut, un fel de comision, despre care nimeni nu mai auzise. Toate acestea se intampla undeva, in sectorul 6. Stimati cititori, aveti grija ce si de unde cumparati! Nu va imbulziti la carnea de pui vanduta „vrac”, pentru ca nu tot ce zboara se mananca…