27.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialFiasco pentru Romania dupa 14 ani

Fiasco pentru Romania dupa 14 ani

Editia de la Melbourne a Campionatelor Mondiale de gimnastica a demonstrat clar ca ierarhiile clasice au fost rasturnate. Daca, pana acum, la feminin Romania se batea cu Rusia si China pentru suprematie, de aceasta data intrecerile au fost dominate cu autoritate de Statele Unite ale Americii, reprezentantele celor trei (deja le putem spune foste) mari puteri abia reusind sa urce pe podium. In timp ce gimnastele din Romania si China au obtinut numai cate o medalie, a noastra de bronz, iar a asiaticelor de aur, iar reprezentantele Rusiei au fost departe de podium in toate finalele, americancele au cucerit aproape tot: patru medalii de aur, patru de argint si una de bronz, in total noua din cele 15 posibile.
Trist bilant, mai ales pentru gimnastica feminina romaneasca, care si-a trecut in palmares cea mai slaba performanta din ultimii 14 ani, dar se poate spune unul asteptat dupa seria de scandaluri care au macinat in ultimul timp aceasta disciplina. Nenumaratele atacuri, mai mult sau mai putin justificate, impotriva antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang, care ani de zile au scos campioane olimpice, mondiale si europene, pe banda rulanta, au avut rezultatul dorit la un moment dat chiar de componentele lotului olimpic, ca sa nu mai spunem de alti tehnicieni Ð indepartarea celor doi. Implicit sistemul care a functionat aproape fara gres sub bagheta cuplului BeluÐBitang s-a destramat.
S-a incercat implementarea unui alt stil, mai nou, salutat cu bucurie la inceput, atat de gimnaste, cat si de unii antrenori: fiecare fosta componenta a lotului olimpic sa se pregateasca cu tehnicienii de la cluburi. In scurt timp insa, majoritatea sportivelor au inceput deja sa regrete atat pe Belu si Bitang, cat si pregatirea centralizata. Doar Catalina Ponor, tripla campioana olimpica la Atena, si Matei Stanei, unul dintre antrenorii cu care a lucrat sportiva la clubul din Constanta, au continuat sa se bata cu pumnii in piept. Catalina Ponor, cu exercitiul de la barna alcatuit de Mariana Bitang, se credea invincibila la acest aparat, iar Matei Stanei declara sus si tare inainte de Mondiale ca eleva sa se va intoarce din Australia nu numai cu titlul la barna, ci si cu o medalie la sol. Este inutil sa repetam ce palma grea au primit cei doi la CM.
Noua conducere a Federatiei Romane de Gimnastica, care se va alege la inceputul lunii decembrie, va avea o misiune destul de dificila vizavi de stabilirea noului sistem de pregatire a gimnastelor noastre de top. Ramane de vazut daca se va renunta definitiv la pregatirea centralizata, care a mentinut vreme indelungata gimnastica feminina romaneasca in fruntea ierarhiilor mondiale, in favoarea pregatirii individuale, cu antrenori de la cluburi, care a avut rezultate dezastruoase la recent incheiata editie a CM.

„Gimnastele romance nu mai sunt competitive”

Agentia germana Sid a scris ca, dupa plecarea antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang de la conducerea lotului olimpic feminin de gimnastica al Romaniei, in Balcani domneste haosul, gimnastele romance nemaifiind competitive pe plan mondial. Articolul, intitulat „Mai multa libertate, mai putina performanta – Romancele nu mai sunt competitive”, a aparut la sfarsitul saptamanii trecute in publicatia belgiana Grenz Echo, care citeaza agentia germana Sid. Sursa citata scrie ca gimnasta Catalina Ponor a impresionat mai mult prin aspectul fizic decat prin performante la CM de la Melbourne. „Performantele sportive ale triplei campioane olimpice de la Atena au fost insa mai putin atractive”, scrie Grenz Echo.
Publicatia belgiana considera ca plecarea tehnicienilor Belu si Bitang a adus haosul in gimnastica romaneasca. „Fostele gimnaste-robot instruite la Deva dau impresia ca sunt mai degraba turiste in Australia decat sportive de performanta. Dupa ce Octavian Belu si Mariana Bitang au parasit lotul, in luna august, in Balcani domneste haosul. Lotul olimpic a fost desfiintat, iar sportivele au fost trimise la cluburi. Un test efectuat la nivel national a aratat ca, alaturi de Ponor, doar Floarea Leonida poate merge la CM”, noteaza publicatia belgiana.

Cele mai citite

Diavolul și motanul

În zodiacul chinezesc în care nici chinezii nu mai cred, anul 2024 este anul Dragonului de Lemn. Cum noi nu avem încă un zodiac...

Apare „un nou Vatican”, la o distanță mică de România

Albania plănuiește să înființeze un mini-stat musulman în capitala Tirana, inspirat de modelul Vaticanului. Acesta va fi destinat membrilor ordinului șiit sufi Bektashi și...

Louis Munteanu, surprins în club după meciul cu Hermannstadt

La doar câteva ore după remiza dintre CFR Cluj și Hermannstadt, Louis Munteanu a fost văzut petrecând până în zori într-un club de noapte...
Ultima oră
Pe aceeași temă