16.6 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialFetele sunt โ€žudate" sฤƒ nu se ofileascฤƒ

Fetele sunt โ€žudate” sฤƒ nu se ofileascฤƒ

Lunea PaลŸtelui în Transilvania i-a transformat pe bฤƒieลฃi în adevฤƒraลฃi „pelerini” pe la casele fetelor, unde au mers cu udatul. Obiceiul a ajuns în Transilvania prin intermediul saลŸilor, dar s-a rฤƒspândit pe filierฤƒ maghiarฤƒ, apoi a fost adoptat ลŸi de români. În multe din poezioarele pe care le spun bฤƒietii, fetele sunt asemฤƒnate cu niลŸte flori de aceea trebuie udate ca sฤƒ creascฤƒ mari, iar de la apa din fântânฤƒ, cu timpul, oamenii au trecut la apa de colonie ลŸi parfum. Dimineaลฃa pornesc la udat cei mici, care conform tradiลฃiei sunt rฤƒsplฤƒtiลฃi cu ouฤƒ roลŸii ลŸi prฤƒjituri.

Cel mai cunoscut text pe care ei îl spun la intrarea în casฤƒ spune : „Eu sunt micul grฤƒdinar / Cu sticluลฃa-n buzunar / Am auzit cฤƒ aveลฃi o floare, pot sฤƒ o ud sฤƒ creascฤƒ mare?” Astfel îลŸi încep udatul sau stropitul tinerii din Ardeal, care merg la casele unde locuiesc fete ลŸi le stropesc cu parfum. Dacฤƒ la sate copiii încep dintr-un capฤƒt ลŸi terminฤƒ în celฤƒlalt, la oraลŸe bat la orice uลŸฤƒ care s-ar putea deschide. „Nu deschide toatฤƒ lumea. Poate-s la pฤƒdure cฤƒ îi cald afarฤƒ. Dar unii nu deschid cฤƒ sunt zgârciลฃi” spune Dฤƒnuลฃ, un udฤƒtor în vârstฤƒ de 10 ani care a adunat câteva ouฤƒ roลŸii ลŸi câลฃiva lei.

Legenda fetei creลŸtine ลŸi a fetei pฤƒgâne

Obiceiul are la bazฤƒ legenda fetei creลŸtine ลŸi a fetei pฤƒgâne. Aceasta spune cฤƒ într-o zi o fatฤƒ creลŸtinฤƒ mergea la târg sฤƒ vândฤƒ ouฤƒ. Pe drum s-a întâlnit cu o fatฤƒ pฤƒgânฤƒ, care dorea sฤƒ le cumpere ลŸi au început sฤƒ povesteascฤƒ. Din vorbฤƒ în vorbฤƒ, fata creลŸtinฤƒ i-a explicat celeilalte despre credinลฃa în Dumnezeu, despre binele creลŸtin ลŸi a îndemnat-o sฤƒ se creลŸtineze. Pฤƒgâna i-a spus atunci cฤƒ se creลŸtineazฤƒ numai dacฤƒ îi dovedeลŸte cฤƒ existฤƒ Dumnezeu, care sฤƒ coloreze ouฤƒle în roลŸu. Minunea s-a întâmplat, iar cele douฤƒ fete au leลŸinat de emoลฃie. NiลŸte trecฤƒtori le-au vฤƒzut ลŸi le-au stropit cu apฤƒ. Se spune cฤƒ de la aceastฤƒ legendฤƒ ar fi rฤƒmas obiceiul de udat de PaลŸte. Indiferent de poveลŸtile care îi stau la bazฤƒ, obiceiul e vechi de sute de ani ลŸi e practicat nu numai în satele din Transilvania, dar ลŸi la oraลŸe, de bฤƒrbaลฃi de toate vârstele. Copii sunt rฤƒsplฤƒtiลฃi cu dulciuri ลŸi bani, iar adulลฃii cu mâncare ลŸi bฤƒuturฤƒ.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ