31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialFestival folcloric la Cluj-Napoca, de Ziua Sfantului Stefan al Ungariei

Festival folcloric la Cluj-Napoca, de Ziua Sfantului Stefan al Ungariei

„Zilele Sfantul Stefan”, care se desfasoara in aceste zile la Cluj-Napoca, este singurul festival international folcloric dedicat minoritatilor nationale din centrul Europei. Manifestarea, ajunsa la cea de a VIII-a editie, este organizata de catre Fundatia Bibliotecara „Heltai Gaspar” si formatia folclorica „Szarkalab”, ambele din capitala Ardealului.
Un numar de 14 ansambluri folclorice din 7 tari si peste 380 de participanti sunt prezenti in opt localitati din judetele Cluj si Salaj cu programe artistice, dansuri si parada portului popular. Din insula italiana Sicilia a venit grupul folcloric „Mofa”, din sudul Poloniei a sosit un ansamblu de dansuri, alaturi de maghiari din Voievodina Serbiei, Slovacia, Croatia, Ungaria, Germania, precum si din tara.
De remarcat este si prezenta romanilor din localitatea ungara Micherechi, veniti cu ansamblul folcloric „Gheorghe Nistor”. Din Cluj la manifestare participa formatiile de dansuri romanesti „Dor Transilvan” si de dansuri maghiare „Szarkalab”.
„Este o onoare pentru orasul nostru sa gazduiasca un asemenea festival, ajuns la a opta sa editie, care a devenit deja o traditie si a ajuns un fel de brand al Clujului. Am sustinut si vom sustine acest fel de festivaluri pentru conservarea traditiei fiecaruia si pentru a ne cunoaste mai bine. Clujul, prin nationalitatile care locuiesc aici – romani, maghiari, germani – poate fi asemuit cu o mini-Europa”, a declarat primarul orasului, Emil Boc.
Dupa intrevederea cu edilul, participantii la festival au iesit in centrul municipiului, in Piata Unirii si in Piata Mihai Viteazu, unde au dat un mic recital folcloric de muzica si dansuri populare. Sicilienii au fost aplaudati la scena deschisa.
Viceprimarul maghiar din Cluj-Napoca, Janos Boros, a spus, la randul sau, ca un astfel de festival este o bucurie si o traditie pentru oras, fiind un eveniment pentru maghiarii minoritari si alte nationalitati din tarile central-europene. Duminica, 20 septembrie, de Ziua Sfantul Stefan al Ungariei, va fi organizata o parada a portului popular prin Cluj-Napoca, va fi oficiata o slujba festiva ecumenica in Biserica Romano-Catolica „Sf. Mihail”, iar seara, la Casa de Cultura a Studentilor va avea loc gala finala cu dansuri si traditii populare a participantilor.

Cele mai citite

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....

Manchester City pregătește o ofertă uriașă pentru Florian Wirtz!

Campioana Angliei ar putea oferi 150 de milioane de euro pentru mijlocașul de la Bayer Leverkusen. Manchester City ar fi interesată de transferul lui Florian...

Asigurătorii din România au plătit despăgubiri de aproape 160 de milioane de lei turiștilor în ultimii cinci ani

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) au achitat despăgubiri de aproximativ 160 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă