16.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialFermierii din Apuseni, ruinati de noua politica de subventii la lapte

Fermierii din Apuseni, ruinati de noua politica de subventii la lapte

CLUJ. Schimbarea politicii de acordare a subventiilor pentru producatorii de lapte, decisa de Ministerul Agriculturii, este pe cale sa ii ruineze pe fermierii clujeni. Cei mai afectati vor fi fermierii din Muntii Apuseni.
Vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine din judetul Cluj, Dorel Secara, care este si proprietarul unei ferme in comuna Borsa, a spus ca valoarea subventiilor a fost redusa la jumatate. Pana la sfarsitul anului trecut, fermierii primeau asa-numita prima de lapte. Concret, ei incasau din partea statutului o anumita suma pentru fiecare litru de lapte predat firmelor prelucratoare.
De asemenea, oamenii beneficiau de o serie de subventii speciale. De la 1 ianuarie, statul acorda bani pentru fiecare vaca in parte. Dorel Secara a calculat ca pentru o vaca ce producea 6.000 de litri de lapte pe sezon incasa o prima totala de lapte de peste 10 milioane de lei. Acum, el poate incasa doar maximum 5 milioane de lei.
In zona de munte, unde primele de lapte erau mai mari, fermierii au si mai mult de pierdut. Ministerul Agriculturii aloca doua milioane de lei pentru fiecare vitel nou-nascut. Atunci cand acesta ajunge la varsta de sase luni, fermierii mai primesc doua milioane de lei, iar daca vitelul este de rasa, mai incaseaza un milion de lei. Daca, insa, fermierii au folosit monta naturala in loc de insamantarea artificiala, subventia este redusa. Dorel Secara a spus ca in acest context, taranii vor fi interesati sa isi vanda viteii cat mai repede, iar acest fenomen va produce regresul fermelor zootehnice.
Reprezentantii Directiei Agricole Cluj sustin ca, in schimb, a fost marit numarul celor care primesc subventii, astfel ca de ajutorul statului vor beneficia inclusiv gospodarii care nu vand lapte procesatorilor.

Cele mai citite

De Bruyne și Lukaku se retrag temporar din echipa Belgiei pentru meciurile din octombrie

Kevin De Bruyne și Romelu Lukaku, două dintre cele mai importante figuri din naționala Belgiei, au decis să nu participe la meciurile din octombrie...

Mesaj RO-Alert în nordul județului Tulcea. MApN a ridicat patru aeronave

Structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atac al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, a anunțat ISU...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...
Ultima oră
Pe aceeași temă