Mulţi fermieri britanici, dezamăgiţi de forţa de muncă provenită din ţările est-europene care au aderat la UE în 2004 şi de refuzul cetăţenilor britanici de a munci în agricultură, îi preferă pe români şi bulgari, relatează Yorkshire Post, în ediţia electronică, citată de Mediafax.
Deşi autorităţile vor să încurajez şomerii britanici să accepte locuri de muncă în agricultură, un raport al sindicatelor fermierilor conţine multe mărturii care critică muncitorii britanici, în timp ce unii fermieri au renunţat la forţa de muncă din ţările care aderat la UE în 2004 (A8 – Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia). Ei susţin că aceştia văd această muncă doar ca pe o etapă şi îi preferă pe români şi bulgari, care vin cu permise de muncă.
„Muncitorii britanici sezonieri sunt imposibil de găsit din cauza localizării noastre în zonele rurale cu populaţie puţină şi a preţurilor mari ale proprietăţilor. Am folosit cetăţeni din ţările A8, dar în 2010 şi 2011 am constatat că aproximativ 80 de procente nu sunt de încredere”, afirmă un fermier din Yorkshire.
„Deşi recrutăm numeroşi muncitori din ţările A8, mulţi dintre ei nu rămân şi acest lucru ne provoacă probleme uriaşe în ceea ce priveşte costurile de formare”, afirmă un alt fermier din Perthshire.