În satul Izvoarele, celebru pentru seria de sute de cutremure de anul trecut, s-au mai produs în acest an aproximativ 30 de cutremure cu magnitudini de 1-2 grade, cel mai mare având magnitudinea de 2,4 grade pe scara Richter. La sfârșitul lunii septembrie a fost sesizabilă o ușoară accelerare a fenomenului, dar după 2 octombrie seria de cutremure a încetat brusc.
Prefectul Galațiului, Dorin Otrocol, a convocat întrunirea în ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru analizarea cauzelor noului ”roi de cutremure”, cum este denumit fenomenul de către specialiști. Seismologul Mihail Diaconescu, de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), care anul trecut și-a petrecut mult timp la Izvoarele, analizând seria de cutremure, a avut aceeași explicație, precizând că și cutremurele din ultimele săptămâni sunt tot de natură tectonică, dar la producerea acestora au mai contribuit și solul îmbibat cu apă, precum și structura precară a locuințelor din sat. „Secvența seismică de anul trecut nu s-a terminat la sfârșitul lunii octombrie, ea a continuat până pe 14 noiembrie, iar în total au fost vreo 437 de cutremure, intensitatea lor scăzând în timp, la fel și numărul lor, după data de 14 noiembrie.
Începând cu data de 1 ianuarie și până astăzi, în zonă s-au produs 30 de cutremure, cel mai mare fiind de 2,4 grade, iar cel mai mic de 0,5 grade. Într-o anumită parte a satului Izvoarele a rămas o sensibilitate la aceste manifestări seismice, iar aceasta este cauzată de faptul că locuințele nu au temelii, nu au centură, sunt făcute din pământ și chiar dacă trece o mașină, acest lucru este resimțit. Pe de altă parte, zona în care se manifestă această sensibilitate se află între două acvifere, unul dintre el fiind situat la 2,3 metri pe un versant din apropierea caselor. Într-un sol atât de îmbibat cu apă și ținând cont că au mai fost și niște izvoare spre sudul satului care au fost obturate, practic, aceste case au stat pe un burete îmbibat cu apă”, a precizat Mihail Diaconescu.
Greu de crezut că vina ar aparține Petrom
Unii dintre localnici au acuzat că seria de cutremure ar putea fi cauzată de factorul antropic, adică de exploatările petroliere din zonă. La analiza de la Prefectura Galați a fost prezent și directorul pentru afaceri publice al OMV Petrom, Alexandru Maximescu, compania care deține exploatarea petrolieră de la Schela, zonă în care au fost localizate epicentrele multor cutremure. Marinescu a precizat că toate activitățile de exploatare petrolieră se desfășoară sub stricta supraveghere a autorităților abilitate iar până acum nici o instituție nu a ajuns la concluzia că seismele ar fi provocate de tehnologia de extragere a țițeiului. “Desfăşurăm activităţi în zonă de peste 45 de ani, și nici noi nu avem o explicaţie pentru recurenţa exactă la un an de zile a acestor fenomene de origine tectonică. Cele mai în măsură a aprecia sunt autorităţile publice responsabile”. În analiza sa, nici reprezentantul INFP nu a exclus în totalitate factorul antropic, dar a precizat că este prea puțin probabil ca aceasta să fie cauza. „Totuşi, vreau să vă spun că nici factorul antropic nu poate declanşa el singur cutremurele. Pentru a declanşa cutremure, Petrom ar trebui să injecteze o cantitate enormă de apă, cam şapte metri cubi pe metrul pătrat, adică o cantitate de apă care generează un taifun. Şi, chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, cutremurul nu s-ar produce dacă nu s-ar întruni alte condiţii tectonice, apa fiind doar picătura care umple paharul. Noi, anul trecut, am tot analizat cu Petrom şi nu avem nici o dovadă, aşa că nu putem acuza Petrom!”, a spus Diaconescu.
Monitorizare cu 6 stații seismice
În condițiile în care nimeni nu a reușit să explice de ce la interval de un an de zile s-au repetat cutremurele din satul Izvoarele, INFP intenționează să instaleze șase stații seismice care să monitorizeze, timp de un an, activitatea tectonică din zonă.
Sătenii din Izvoarele, exasperați de cele 437 de cutremure care le-au zdruncinat casele