Dan Docan, presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor, ne vorbeste despre importanta masurilor pentru depistarea falsurilor si despre principalele masuri ce sunt luate, la nivel legislativ, pentru a combate acest flagel.
– De ce ati ales Constanta pentru acest eveniment?
– Am ales Constanta pentru ca este unul dintre punctele importante de trafic al produselor contrafacute si piratate. De data aceasta, incercam sa venim si cu niste solutii concrete privitor la combaterea contrafacerilor. Avem invitati din America, Cehia, Ungaria si reprezentantii unei asociatii din Franta. Am incercat sa invitam cat mai putini reprezentanti din partea autoritatilor, care vin doar pentru poze si interviuri. Probabil ca odata cu intrarea in Uniunea Europeana, deci de la 1 ianuarie 2007, vom reusi sa atragem mai mult atentia celor implicati in domeniul contrafacerilor. Chiar saptamana viitoare suntem invitati la Bruxelles, la o intalnire cu comisarul european in domeniu. Nadajduim ca foarte multe dintre atributiile autoritatilor vor fi preluate de societatea civila. De fapt, insistam ca, incepand cu 1 ianuarie, societatea civila sa aiba un cuvant cat mai important de spus in ceea ce priveste contrafacerea si pirateria.
– Care sunt produsele piratate care ajung cel mai usor pe piata romaneasca?
– Imbracamintea si incaltamintea. De altfel, in Bucuresti a si avut loc o actiune ampla intr-unul dintre punctele importante de trafic, e vorba de zona Europa, care era cunoscuta drept un focar de asemenea produse. Si in Uniunea Europeana s-au luat masuri pentru limitarea importurilor din China si Vietnam, ceea ce probabil va limita accesul pe piata al produselor contrafacute. Un domeniu care necesita o discutie aparte este pirateria. In ultima perioada s-au adoptat mai multe acte normative privitoare la dreptul de proprietate intelectuala. Pirateria nu inseamna numai CD-uri, DVD-uri, dar si pirateria pe internet, care este din ce in ce mai usor de accesat.
– Este portul Constanta folosit pentru introducerea marfurilor contrafacute?
– Nu as spune acest lucru. Toate porturile din lume sunt cunoscute ca locuri unde se incearca sa fie aduse produse contrafacute. In ultima perioada, insa, s-au facut eforturi deosebite, atat de catre Politia de Frontiera, cat si de catre Vama, pentru combaterea fenomenului. Este imposibil sa spui ca de maine nu vei mai avea produse contrafacute, dar s-a facut un pas inainte.
– Care a fost impactul adoptarii ultimelor modificari legislative in ceea ce priveste banderolele si timbrele fiscale?
– Incercam sa schimbam, in mod periodic, formatul acestora. Se incearca falsificarea lor, dar nu se reuseste. Mai nou, pentru ca fotbalul s-a integrat in Europa, am folosit la tiparirea biletelor la meciurile Stelei si Rapidului o hartie speciala, de identificare a biletelor de acces pe stadion, care au fost aprobate de cei de la UEFA. Toti cei care au incercat sa intre pe stadion cu bilete false au fost identificati imediat.
– Cum decurge colaborarea cu Ministerul Finantelor in ceea ce priveste comercializarea facturilor fiscale?
– Punctul meu de vedere, ca simplu cetatean, este ca inca nu suntem pregatiti sa trecem la masura de a renunta la facturi, mai ales ca nu stim ce punem in loc. In celelalte tari din Uniunea Europeana este o masura normala, in cadrul unui sistem amplu de evidentiere centralizata a facturilor care sunt emise de fiecare agent economic in parte. Din pacate, la noi va trebui sa lucram foarte mult, pentru ca este vorba despre mentalitate. Vom reusi destul de greu sa educam agentii economici in sensul identificarii facturilor emise de fiecare dintre ei. Probabil ca exista un plan al Ministerului de Finante in acest sens. Asteptam normele metodologice, care vor aparea luna viitoare.