O mulţime de oameni de culoare au hotărât să părăsească New York-ul, în lipsa locurilor de muncă bune şi a unui trai decent, şi se întorc în locurile de unde bunicii lor au plecat, sperând să scape de discriminare şi să aibă o viaţă mai bună- in vechiul Sud, altădată bântuit de segregaţionism şi rasism.
În căutarea oportunităţilor
Deborah Brown a fost inspector fiscal timp de 35 de ani, în New York. Acum, femeia s-a pensionat, la 59 de ani, şi s-a hotărât, împreună cu fiul ei, de 26 de ani, şi mama ei, de 82 de ani, să se întoarcă în Sud.
Mama lui Deborah a plecat de acolo în anii ‘50, în speranţa mai multor oportunităţi, în Nord.
„Simt că împlinesc o legătură spirituală cu Sudul”, le-a spus Brown jurnaliştilor de la publicaţia americană New York Times.
Deşi şi-a pus deoparte banii, lui Deborah Brown nu îi ajung pentru un trai liniştit la pensie. În Sud, va putea să-şi deschidă un restaurant şi să-şi cumpere o casa frumoasa, cu grădină, povesteşte femeia. Fiul ei s-a mutat deja din cartierul new-yorkez Queens în Atlanta şi s-a angajat ca şerif.
O nouă „Mare Migraţie”
Afro-americanii care hotărăsc să părăsească New York-ul (NY) sunt tineri şi educaţi, potrivit cercetărilor citate de New York Times, în ediţia electronică. În plus, migraţia nu este limitată la NY, ci este cea mai mare migraţie a afro-americanilor din estul şi centrul Statelor Unite, susţin demografii.
17% din americanii de culoare care s-au mutat din alte state, în sud, în ultimii zece ani, vin din NY în proporţie covârşitoare: din cei 44.474 oameni care au părăsit New York-ul în 2009, mai mult de jumătate s-au dus în Sud, arată un studiu efectuat de sociologii de la Colegiul Queens.
Cartierele populate cu oameni din clasa de mijloc, precum St. Albans şi Jamaica, din Queens, resimt acest fenomen al migraţiei: în cartierele de culoare, locuite altădată de mari celebrităţi, precum Ella Fitzgerald, James Brown sau W.E.B. du Bois, predomină şomerii şi afacerile falimentate.
Migraţia clasei de mijloc lipseşte comunitatea afro-americană de conducerea membrilor educaţi, sustin liderii comunităţii din Queens.
„Exodul de populaţie din New York către Sud se datorează crizei economice: nu-şi mai permit să trăiască în New York, iar Sudul rămâne o alternativă buna”, explică un profesor de istorie de la George Mason University.
Sudul reprezintă locul în care afro-americanii simt că se pot realiza profesional, iar, pe de altă parte, locurile de muncă ocupate de oamenii de culoare se imputineaza in NY, explică profesorul de istorie Spencer Crew. Mai mult, întoarcerea oamenilor de culoare în Sud este ca o întoarcere acasă: mulţi îşi au rădăcinile acolo, mai spune Crew.
Fenomenul numit Marea Migraţie /Great Migration/ a avut loc între Primul Război Mondial şi până în anii ‘70 şi a însemnat plecarea afro-americanilor către Nordul industrializat, în căutarea unor locuri de muncă mai bune, in speranta de a scapa de prejudecăţile oamenilor.
Din Queens în Sud
Pastorul Catedralei Metodiste din Jamaica, Queens, avea o comunitate de 23.000 oameni. El a pierdut, până cum, câteva sute de credincioşi, care s-au mutat în Sud: Florida, Georgia, Carolina de Nord sau Virginia.
Timp de decenii, Queens a fost locul unde afro-americanii din clasa de mijloc se stabileau, îşi cumparau prima maşină şi îşi întemeiau o familie. Acum, ei simt că traiul în New York a devenit prea greu şi au o şansă în plus în Sud, explică pastorul Floyd H. Flake.
Unii spun că au ales să plece pentru că vor un trai mai bun, iar alţii, din cauza divergenţelor rasiale, scrie New York Times.
Candance Wilkins, în vârstă de 27 de ani, din St. Albans, a rămas fără un loc de muncă, deşi are o diplomă în afaceri. Acum, ea vrea să se mute în Charlotte. Decizia i-a fost determinată de o altcercatie pe care a avut-o cu poliţia.
În martie 2010, Wilkins a fost aruncată în faţa unei maşini de un poliţist, după ce a sărit în apărarea unui vecin de culoare, care era interogat de autorităţi, potrivit martorilor. Procesul este în continuare pe rol.
„Viaţa este ca un cerc”, spune Candance Wilkins, care se întoarce în Carolina de Nord, locul unde bunica ei s-a născut, pe câmpurile cu bumbac.
„Generaţia bunicii mele a plecat din Sud ca să scape de discriminare, iar eu mă întorc în Sud, din cauză că oamenii de aici au devenit rasişti”, adaugă femeia.