17.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialFemeile, din ce in ce mai numeroase la JO de iarna!

Femeile, din ce in ce mai numeroase la JO de iarna!

Numarul femeilor participante la J.O. de iarna este in constanta crestere, inca de la prima editie, procentul lor fiind aproape de 48 la suta la Torino, fata de numai 4 la suta in 1924, la Chamonix – a anuntat Comitetul International Olimpic. La precedenta editie, Salt Lake City 2002, proportia femeilor a fost de 37 la suta.
La Torino, 37 dintre cele 80 de tari prezente si-au ales drept portdrapel o femeie, cele mai vizibile fiind patinatoarea de viteza Chris Witty, pentru SUA, si Carolina Kostner, de la patinaj artistic, pentru Italia. De asemenea, remarca CIO, drapelul olimpic a fost purtat la ceremonia de deschidere de opt femei: actrita italiana Sophia Loren, scriitoarea si ziarista chiliana Isabel Allende, campioana olimpica marocana de atletism Nawal el Moutawakel, ambasadoarea bunavointei a UNICEF, actrita americana Susan Sarandon, detinatoarea Premiului Nobel pentru pace 2004, kenyana Wangari Maathai, septupla campioana la schi fond, italianca Manuela Di Centa, atleta mozambicana medaliata olimpica, inclusiv cu aur, Maria Mutola, si aparatoarea drepturilor omului, cambodgiana Somaly Mam. Mai mult, flacara olimpica a fost aprinsa de Stefania Belmondo.
Una dintre marile vedete ale editiei, surprinzatoarea castigatoare a probei de sprint feminin, canadianca Chandra Crawford, a marturisit ca a fost nevoita sa treaca la schi fond deoarece nu reusea sa loveasca nici o tinta in intrecerile de biatlon, sport pe care l-a practicat pana in 2001. Sportiva, in varsta de 22 de ani, a sosit in Italia in calitate de outsidera, dupa ce participase doar la sase curse din cadrul Cupei Mondiale feminine de schi fond, iar cea mai buna performanta inregistrata pana acum era un loc trei intr-un concurs desfasurat la Davos, chiar inaintea debutului J.O. „Am inceput cu biatlonul, dar eram o tragatoare foarte slaba. Nu reuseam sa nimeresc nici o tinta si eram obligata sa schiez din greu ca sa recuperez”, a dezvaluit Chandra Crawford dupa victoria de la Torino. „Am devenit apoi constienta de faptul ca, daca voi renunta la tir si ma voi concentra doar asupra schiului fond, ar fi mult mai bine pentru mine”, a adaugat sportiva originara din Canmore, Alberta.

Franta, respinsa
Federatia Internationala de Schi (FIS) a respins apelul echipei de schi fond a Frantei impotriva Suediei, dupa proba masculina de stafeta de la Jocurile Olimpice. Comisia de Apel a FIS a revazut documentele oficiale si probele video, iar apoi a respins memoriul.
Franta a reprosat o greseala la ultimul schimb suedez, efectuat de Mathias Fredriksson, dar FIS a apreciat ca „eroarea nu i-a oferit un avantaj, ci a constituit un handicap pentru schior, care a parcurs o distanta mai mare. Greseala nu a fost intentionata si rezultatul cursei nu a fost influentat”. Juriul respinsese apelul echipei Frantei, mentinand ordinea pe podiumul probei: Italia, Germania, Suedia. Franta, clasata a 4-a in cursa, spera ca va intra in posesia medaliei de bronz.

Schi acrobatic: Evelyne Leu, invingatoare la sarituri
Elvetianca Evelyne Leu a castigat medalia de aur in proba feminina de sarituri din cadrul concursului de schi acrobatic al Jocurilor Olimpice, luandu-si astfel revansa in fata chinezoaicei Li Nina, ocupanta locului secund, cea care a invins-o in finala Campionatelor Mondiale din 2005. Pe pozitia a treia s-a clasat campioana olimpica din anul 2002, australianca Alisa Camplin.

Patinaj viteza: aur pentru Cindy Klassen
Canadianca Cindy Klassen, 26 de ani, a devenit sportiva cu cele mai multe medalii cucerite la Jocurile Olimpice de la Torino, dupa ce s-a impus in proba de 1.500 m din cadrul concursului feminin de patinaj viteza. In afara acestei medalii de aur, Klassen reusise sa mai castige la actuala editie a JO doua medalii de argint si una de bronz. Patinatoarea din Winnipeg a ocupat prima pozitie la 1.500 m, devansand-o pe compatrioata sa Kristina Groves, in timp ce olandeza Ireen Wurst a intrat in posesia medaliei de bronz. Reprezentanta Romaniei in aceasta proba, Daniela Oltean, s-a clasat pe locul 35.

Short-track: Coreea de Sud castiga stafeta feminina
Coreea de Sud a castigat stafeta feminina de 3.000 m din cadrul concursului de short-track de la Torino. Medalia de argint a revenit Canadei, in timp ce Italia a intrat in posesia medaliei de bronz, dupa descalificarea Chinei. Aceasta a fost cea de-a saptea medalie obtinuta de sud-coreeni la disciplina lor favorita, short-track, din cele opt cucerite la actuala editie a JO.

Stafeta Romaniei de biatlon, locul 14
Ultima sansa a Romaniei de a avea reprezentanti in primele zece locuri s-a consumat ieri, in cadrul intrecerilor feminine de biatlon, stafeta 4 x 6 km. Dupa un parcurs modest, stafeta noastra formata din Eva Tofalvi, Dana Potlogea, Mihaela Purdea si Alexandra Rusu, s-a clasat in final pe pozitia a 14-a, din cele 18 echipe aliniate la start. Concursul a fost dominat de reprezentantele Rusiei, Anna Bogali, Svetlana Ishmouratova, Olga Ziatseva si Albina Akhatova, care au condus de la un cap la altul si in final au cucerit aurul olimpic. Pe pozitia secunda s-a clasat echipa Germaniei, medaliile de bronz revenind frantuzoaicelor.

Cele mai citite
00:01:41

VIDEO Incendii și fum la granița Israel-Liban în urma celui mai mare schimb de focuri de la escaladarea conflictului

Incendiile se dezlănțuie, fumul se ridică în timpul schimbului de focuri la granița Israel-Liban. Imaginile arată incendii în plină desfășurare și fum gros în...

Pista Aeroportului Băneasa intră în reparații: Aeroportul își suspendă activitatea pentru trei săptămâni

Elicopterele instituţiilor de stat vor fi singurele care vor putea opera zboruri, fără restricţii Lucrările de intervenţie şi întreţinere la pista Aeroportului Internaţional Bucureşti Băneasa...

Enzo Zidane își încheie cariera la doar 29 de ani!

Fiul cel mare al legendarului fotbalist Zinedine Zidane, Enzo Zidane, a decis să se retragă din fotbal la vârsta de 29 de ani, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă