Compozitorii Mihai Măniceanu, Marius Ţeicu şi Andrei Tudor se numără printre câştigătorii Premiilor Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) pe anul 2010, decernate vineri la Palatul Cantacuzino (Muzeul George Enescu).
„Traversăm o criză economică, dar nu şi una culturală, din fericire. 2010 a fost un moment de readucere în prim-plan a tinerilor artişti”, a declarat Adrian Iorgulescu, preşedintele UCMR, în deschiderea galei de premiere.
Marele Premiu al UCMR a revenit compozitoarei Felicia Donceanu, pentru „o activitate de o viaţă în slujba muzicii de calitate”, după cum a spus Iorgulescu. „Trăiesc un moment grav din existenţa mea, un lucru serios şi adânc. Faptul că azi colegii mei mă onorează cu acest premiu înseamnă că mi-au înţeles şi respectat muzica şi felul meu de a fi mereu eu, aceeaşi, cum altfel nu puteam să fiu”, a mărturisit Donceanu.
Premiul pentru lucrări simfonice i-a revenit lui Mihai Măniceanu, pentru lucrarea „Sempre risoluto” pentru pian obligat şi orchestră iar cel pentru lucrări electronice i-a fost decernat lui Octavian Nemescu – „EUIorErUImII” pentru clarinet, vioară şi bandă. Nicolae Teodoreanu a fost premiat pentru lucrarea camerală „Fântâna tinereţii” pentru flaut, violoncel şi live electronics. Filiala UCMR Cluj i-a acordat premiul lui Valentin Timaru, pentru lucrarea „Harfă de vânt” pentru voce şi ansamblu cameral.
Distincţia pentru muzică de fanfară i-a revenit lui Gheorghe Vulpe – „Suita Transilvană”, iar cea pentru lucrare corală amplă a primit-o Christian Alexandru Petrescu, pentru „Cărăbuşul”. premiul pentru miniatură corală i-a fost acordat lui Marcel Octav Costea – „Trei miniaturi corale pe texte religioase” (Asperges me Domine; Doamne-ndură-te de noi!; Aleluia! – Domnul e păstorul meu).
Premiul pentru muzică uşoară i-a fost acordat compozitorului Andrei Tudor pentru piesele „Iarna spune poveşti” şi „Nu te mai am”. Premiul pentru muzică de jazz i-a revenit lui Cătălin Târcolea, pentru CD-ul „Synvionai 2”. Şi Marius Ţeicu a fost premiat pentru spectacolul muzical „O premieră furtunoasă”, care se joacă la Teatrul de Comedie „cu sala plină”, după cum a spus compozitorul.
Octavian Lazăr Cosma a fost premiat în cadrul secţiunii de istoriografie, pentru volumele „Opera Naţională din Cluj” (vol. 1) şi „Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la 140 de ani” (vol. 3). „Prima lucrare a aşteptat 12 ani să iasă la lumină, dar a fost foarte apreciată, beneficiind de peste 20 de recenzii. A doua nu a avut acelaşi ecou, fiind însă extrem de preţuită de muzicieni, pentru adevărurile dezvăluite într-o manieră obiectivă”, a spus Cosma.
Premiul pentru sistematică le-a fost acordat Valentinei Sandu Dediu pentru volumul „Alegeri, afecte, atitudini. Despre stil şi retorică în muzică” şi lui Nicolae Gheorghiţă, pentru „Byzantine Music between Constantinople and the Danubian. Principalities. Studies in Byzantine Musicology”.
Oltea Şerban Pârâu a primit premiul pentru publicistică, iar pentru creaţie didactică a fost răsplătită Doinei Paron Florişteanu, cu lucrarea „Muzicieni români la Schola Cantorum”.
Valoarea premiilor este de 2.000 de lei pentru fiecare premiu şi de 4.000 de lei pentru Marele Premiu.