2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialFebra loviturilor de stat

Febra loviturilor de stat

Noua bomba politica aruncata de presedinte este ca dupa alegeri patru politicieni pregatesc o noua lovitura de stat. Credeam ca ne aflam in febra alegerilor, pe cand presedintele a luat temperatura loviturilor de stat. Cand aud de lovituri de stat, gandul ma duce la Mobutu si Kasavubu.
Daca ar fi fost o "metafora", presedintele nu ar fi argumentat ca Romania ar putea ajunge o tara in care "loviturile de stat se dau ca in America Latina". Daca n-ar repeta obsesiv marota cu lovitura de stat, ai putea sa o accepti ca metafora. Metaforele sunt insa manuite de poeti. Daca Traian Basescu incearca metafora, parca ar manui o ghioaga.

In ultima vreme s-au intetit declaratiile pedeliste, dar si prezidentiale ca nu se poate vorbi de un premier din afara PD-L. Chiar daca PD-L nu ar castiga alegerile, presedintele tot va propune un premier in care sa aiba incredere, iar uninominalii – toti – "trebuie sa-l accepte". Practic, presedintele doreste sa formeze guvernul de dupa 30 noiembrie. Desi invoca tot timpul Constitutia, Traian Basescu o tine langa ca el desemneaza prim-ministrul, in realitate fiind vorba de un candidat la functia de prim-ministru.
Chestia cu lovitura de stat este mai curand o reactie de aparare decat de atac. Daca presedintele "stie" ca au existat intalniri la care au participat "mai multi", unde s-ar fi pus la cale lovitura de stat, te intrebi cum a aflat de acest complot. Ori a trecut pe acolo si a tras cu urechea pe la usi, ori cooperativa "ochiul si timpanul" ii urmareste pe politicieni si s-a dus imediat cu nota informativa la Cotroceni. Pana cand presedintele nu ne spune de unde detine informatiile despre planurile unei lovituri de stat, putem presupune ca Serviciile au revenit la vechile practici ale Securitatii, care vedea si ea comploturi peste tot.

Si Cezar Preda este sigur de o lovitura de stat, pucistii avand in vedere interese financiare de grup. Tematica "conspiratiei" devine potrivita pentru o campanie electorala, pentru ca presedintele a spus raspicat: "Vedeti pe cine puneti stampila! Pe cei care au dat milioane de euro la primarii, pe cei care s-au aparat de justitie, Parlamentul?". Toate aceste scandaluri nu au decat un singur scop: accederea PD-L la guvernare, chiar si prin anticipate. De aici si incercarile de pana acum de a amana alegerile pana se mai intareste partidul prezidential. si se va intari cand o sa strige presedintele pe toate goarnele ca tarisoara este in primejdie daca nu i se accepta premierul. Daca presedintele se pregateste de pe acum pentru anticipate (dupa doua respingeri de premieri), inseamna ca mult asteptatul uninominal se poate numi Alegeri Degeaba.

 

Dupa cum arunca cu vorbele, presedintele ar fi in stare sa provoace si un razboi civil numai sa isi vada partidul prezidential la putere, cu tot cu Draga Stolo pe post de premier. Cum trebuie sa fie premierul? "Un om care sa nu creeze conflicte intre partide" – zice presedintele. Daca s-ar putea, sa-i semene, pentru ca este "modelul" armoniei partinice. "Ar fi bine sa ma desemneze pe mine" – a chicotit Stolojan ca si cum nu stie ce are in cap Traian Basescu.
Presedintele se victimizeaza pentru a introduce pe piata o noua tema de campanie in favoarea PD-L. Victima Basescu a inselat "masurile legale" pentru a zadarnici puciul, dupa ce i-a mirosit a lovitura de stat. Numai ca discursul este dictatorial: "Nu voi mai tolera o lovitura de stat". si, daca va fi cazul, va dizolva Parlamentul.

Acum a aparut o nuanta: planul loviturii de stat ar fi initiat de "o parte din coalitia 322". Care ar fi cealalta parte? Evident, noul aliat al partidului prezidential – PRM.
Mesajul este clar: daca vreti ca tara sa nu treaca printr-o lovitura de stat, nu-i votati decat pe cei din PD-L. Presedintele a declarat practic razboi uninominalilor inainte de a fi alesi. Acuzatia ca se pune la cale o lovitura de stat dupa 30 noiembrie dovedeste ca presedintele nu are – a priori – incredere in noua clasa politica rezultata din uninominal. Daca se creeaza o coalitie – sa zicem de 65% – si presedintele refuza nominalizatii acesteia, inseamna ca nu respecta vointa a 65% din electorat. Cand este asa de sigur ca va respinge toate propunerile de premier, altele decat cele despre PD-L, Traian Basescu se bazeaza pe oportunismul noii clase politice de dupa 30 noiembrie.

Presedintele a vorbit atat de mult de uninominal (chiar daca initial l-a atacat violent), despre innoirea clasei politice, incat a trebuit sa dea ceva crezare noului Parlament pe care nu-l putem categorisi oligarhic-reactionar. Atunci de ce noul premier sa aiba doar increderea presedintelui, nu si a noului Legislativ?
Printre pucisti presedintele il nominalizeaza si pe Voiculescu: "Nu presedintele negociaza cu Geoana, cu Voiculescu". Dar "solutia imorala", domnule presedinte? Din cate tinem minte, in 2004 ati negociat-o personal cu Voiculescu.

O acuzatie similara a facut-o Traian Basescu si la adresa lui Iliescu – ca este "specialist in lovituri de stat". Sa facem recurs la memorie: in 1994 chiar Traian Basescu a semnat o petitie pentru suspendarea lui Ion Iliescu (declaratia de la Satu Mare in problema caselor nationalizate). Ne amintim ca Traian Basescu il incrimina pe Iliescu si pentru "lovitura de stat din 1989". Pai, n-a activat ‘mnealui chiar in structurile post-lovitura de stat?
Asadar, presedintele a si luat masurile legale sa nu se mai petreaca o lovitura de stat. Sa nu uite sa programeze contralovitura in prime-time, in direct si la cat mai multe televiziuni. Singurul punct de sprijin pentru aceasta perioada este planul anticriza lansat de premier. Pacat ca vine in plina campanie electorala. Daca presedintele nu ar fi un ranchiunos, ar fi dat o declaratie in urmatoarea ora sa indemne la punerea in practica a solutiilor anticriza, utile, chiar daca nu veneau dinspre celalalt Executiv, Cotroceniul.
Dupa povestea cu lovitura de stat, presedintele "care il avem" ar trebui sa-si masoare febra. Tratata, poate sarim o lovitura de stat.

Cele mai citite

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Alegerile din România și provocările economice iminente, analizate de Bloomberg

Analiza Bloomberg despre alegerile din România subliniază că, după o perioadă de creștere economică, țara se află acum într-o situație dificilă din punct de...
Ultima oră
Pe aceeași temă