13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialFBI, dator la telefoane

FBI, dator la telefoane

Posturi ale FBI de interceptare telefonica au fost deconectate pentru neplata facturilor.

Operatiunile de supraveghere
a suspectilor si anchetele antiterorism au de suferit.
peste jumatate din 990 de facturi pentru supraveghere telefonica emise de cinci birouri locale ale FBI nu au fost platite la timp, ceea ce a determinat operatorii de telefonie sa ia masuri radicale, deconectand posturile de ascultare, a dezvaluit un audit realizat de Departamentul american al Justitiei. Cea mai mare suma datorata de unul dintre birourile FBI unei companii de telefonie s-a ridicat la 66.000 de dolari.
Inspectorul general Glenn A. Fine, care a condus echipa de audit, a declarat ca in cel putin un caz s-a intrerupt inregistrarea convorbirilor telefonice ale unui suspect intr-o ancheta condusa in baza Foreign Intelligence Surveillance Act, care se refera la cele mai secrete si delicate anchete penale si de spionaj, vizand inclusiv suspecti de terorism. Fine sustine ca "intreruperea conexiunilor telefonice facute pentru a furniza FBI rezultatele supravegherii" a dus la pierderea unor dovezi importante.
Raportul de audit blameaza pentru aceasta situatie proasta gestionare a fondurilor in cadrul FBI, care a facut posibil si furtul a 25.000 de dolari de catre un agent sub acoperire.
Directorul adjunct al Biroului Federal, John Miller, a declarat insa ca situatia nu este atat de dramatica si ca deconectarile au fost doar temporare, neafectand semnificativ investigatiile in curs. El a dat asigurari ca nu vor fi tolerate erorile si ca "se lucreaza la remedierea problemelor".
Este ingrijorator faptul ca "lipsa banilor pentru plata facturilor, nu lipsa unui mandat impiedica FBI sa intercepteze convorbirile telefonice", a comentat Michael German, expert al American Civil Liberties Union. "Companiile telefonice, care pretind ca au fost buni patrioti cand i-au permis guvernului sa ne spioneze fara mandat, sunt mai mult decat dornice sa opreasca anchete care tin de securitatea nationala atunci cand guvernul nu isi plateste facturile", a adaugat German.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă