17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialFavoritii la Premiul Nobel pentru Literatura

Favoritii la Premiul Nobel pentru Literatura

Philip Roth, Haruki Murakami si Amos Oz, printre preferatii publicului pentru premiul decernat astazi.

In cursul zilei de astazi va fi anuntat castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura, printre favoriti numarandu-se americanul Philip Roth si japonezul Haruki Murakami. Premiul Nobel pentru Literatura va fi ultimul decernat anul acesta si unul dintre cele mai prestigioase premii Nobel. Desi lista nominalizarilor nu este facuta publica decat la 50 de ani dupa acordarea premiului, speculatiile privind candidatii si posibilii castigatori nu au incetat sa apara. Cercurile literare din Stockholm sunt impartite intre posibilitatile ca laureatul sa fie un scriitor de renume international sau un necunoscut.
Casa de pariuri online Landbrokes il dadea ieri dupa-amiaza ca favorit pe scriitorul american Philip Roth, cu o cota de 7 la 2, urmat de japonezul Haruki Murakami (5/1) si israelianul Amos Oz (6/1). Pe lista casei de pariuri, care nu trebuie confundata cu lista secreta a nominalizatilor oficiali, se gasesc numele mai multor grei ai literaturii mondiale – Mario Vargas Llosa, Milan Kundera, Ian McEwan, Michel Tournier, Umberto Eco, Thomas Pynchon si Salman Rushdie. Printre numele mai putin cunoscute de pe aceasta lista, dar considerate ca avand sanse mari pentru a primi premiul se numara italianul Claudio Magris, australianul Les Murray, sirianul Adonis sau sud-coreeanul Ko Un. Cele mai neobisnuite nominalizari de pe lista casei de pariuri sunt cantautorul american Bob Dylan si J.K. Rowling, autoarea best-seller-urilor fantasy din seria "Harry Potter". Chiar daca numele lui M. Cartarescu lipseste, pe lista se regaseste si scriitoarea germana de origine romana Herta Müller, cu o cota de 40/1.
Website-ul american Bloomberg.com aminteste ca 10 dintre ultimii 12 laureati (11, daca il socotim si pe Pamuk) au fost europeni, in opinia autorului articolului acest fapt scazand sansele cehului Kundera si pe ale eseistului italian Claudio Magris, autorul volumului "Danube, o calatorie de-a lungul Dunarii", amestecand istoria politica si culturala cu meditatii filosofice si jurnalul de calatorie. Cu toate acestea, pozitia oficiala a Academiei Suedeze este ca tara de provenienta nu este un criteriu pentru decernarea Nobelului, iar membrii comitetului nu tin niciodata seama de considerente politice.
Nascut in 1933, Philip Roth este considerat de multi drept cel mai important autor american in viata. A castigat Premiul National de Fictiune in Statele Unite cu prima carte publicata, "Goodbye, Columbus", si a obtinut faima internationala in 1969, cu romanul "Complexul lui Portnoy". In 1993 a castigat Premiul Pulitzer pentru romanul "Pastorala americana". Potrivit Bloomberg.com, este "de mult timpul" ca un laureat nord-american sa castige premiul, ultima fiind Toni Morrison, in 1993. Alti favoriti americani sunt romancierii-cult postmoderni Thomas Pynchon si Don DeLillo sau Cormac McCarthy, autorul unuia dintre cele mai apreciate romane ale deceniului, "The Road". Un alt postmodern cotat cu 50 la 1 de Landbrokes este francezul Michel Tournier, care nu are insa prea multe sanse, romanele sale estetizante neincadrandu-se in linia umanista a Nobelului, care premiaza, in cuvintele lui Alfred Nobel, "o opera exceptionala cu orientare idealista".
In ultimii trei ani, premiul a fost acordat unor scriitori cu mesaj politic puternic, Elfriede Jelinek si Harold Pinter. In 2005, Orhan Pamuk s-a gasit in prima linie a politicii cand a fost dat in judecata pentru ca "a insultat Turcia".

Din aceasta perspectiva, autorul sud-coreean Ko Un pare un candidat cu bune sanse de castig. Fost calugar budist, trecand prin doua tentative de sinucidere, Ko Un a fost intemnitat in mai multe randuri, in anii ’70 si ’80, datorita activismului sau pro-democratie. In primul rand poet, opera sa numara peste 100 de volume, de la poeme epice la epigrame Zen, dar si romane, eseuri, piese de teatru si traduceri.
Un alt candidat favorit este Adonis, acesta fiind pseudonimul literar al poetului de origine siriana Ali Ahmar Said Asbar, care traieste in Franta si Liban. Unul dintre liderii curentului modernist in poezia siriana, Adonis se inspira din miturile clasice si din sufism.
Australianul Les Murray este al saselea pe lista casei de pariuri Landbrokes, cu o cota de 7 la 1. Sofisticate din punct de vedere tehnic, versurile acestuia au adesea ca teme viata rurala si culturile indigene. Convertit la catolicism, Les Murray este considerat de multi un autor reactionar, lucru care nu ii poate afecta sansele la premiul Nobel.
Un favorit african este Chinua Achebe, al carui roman post colonial "Things Fall Apart" implineste 50 de ani de la aparitie in 2008. Achebe a castigat, anul acesta, Man Booker International Prize.
In ce-l priveste pe Philip Roth, care s-a numarat printre favoriti si anul trecut, si in urma cu doi ani, acesta ar putea fi nevoit sa se consoleze cu faptul ca alti scriitori de geniu nu au castigat niciodata Nobelul. Proust, Kafka si Joseph Conrad au fost trecuti cu vederea de suedezi, in timp ce nume precum Bjornstjerne Bjornson si Odysseus Elytis s-au scufundat in anonimat. z

TOP
» nominalizari la Nobel conform casei Landbrokes

Philip Roth 7/2
Haruki Murakami 5/1
Amos Oz 6/1
Claudio Magris 7/1
Les Murray 7/1
Joyce Carol Oates 9/1
Thomas Transtormer 9/1
Thomas Pynchon 10/1
Yves Bonnefoy 10/1
Adonis 14/1
Cees Nooteboom 20/1
Ko Un 20/1
Margaret Atwood 20/1
Mario Vargas Llosa 20/1
Antoni Tabucchi 25/1
Milan Kundera 25/1
Assia Djeber 25/1
Bei Dao 25/1
Don DeLillo 25/1
Hugo Claus 25/1
Jean Marie Gustav le Clezio 25/1
Mahmoud Darwish 25/1
Peter Carey 25/1
Alice Munro 40/1
Carlos Fuentes 40/1
Eric Elmsatr 40/1
Gitta Sereny 40/1
Harry Mulisch 40/1
Herta Müller 40/1
Ian McEwan 40/1
Inger Christensen 40/1
John Updike 40/1
Willy Kyrklund 40/1
Chinua Achebe 50/1
Cormac McCarthy 50/1
David Malouf 50/1
Michel Tournier 50/1
Umberto Eco 50/1
A. B. Yehoshua 100/1
Adam Zagajewski 100/1
E. L. Doctorow 100/1
Eeva Kilpi 100/1
F. Sionil Jose 100/1
J. K. Rawling 100/1
John Banville 100/1
Julian Barnes 100/1
Mary Gordon 100/1
Michael Ondaatje 100/1
Patrick Modiano 100/1
Paul Auster 100/1
Salman Rushdie 100/1
William H. Gass 100/1
Bob Dylan 150/1

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă