3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialFarmacistii duc adaosul comercial in Justitie

Farmacistii duc adaosul comercial in Justitie

Patronatul Farmacistilor din Romania intentioneaza sa dea in judecata Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti si Guvernul pentru prejudiciile aduse farmacistilor, a declarat ieri Alin Alexandru Avram, avocatul patronatului.
Farmacistii se vor intalni saptamana aceasta cu ministrul Sanatatii pentru a-i cere sa intervina in solutionarea scandalului legat de adaosul comercial la medicamentele destinate bolilor cronice. Conducerea CASMB este acuzata ca le-a impus un adaos comercial de 1,5% pentru medicamente. Farmacistii doreau 6%, adica limita maxima admisa de lege. Ei spun ca aceasta situatie ii va impinge la faliment.

„Trebuie sa ne platim salariile si obligatiile la bugetul de stat. In Uniunea Europeana media adaosului comercial este de 24%. La 82 din produsele farmaceutice avem un adaos comercial de circa 12%. Medicamentele sunt o marfa speciala si au un pret impus de Ministerul Sanatatii”, a declarat farm. Constantina Tomescu, presedintele patronatului.

Farmacistii se plang ca Ministerul Sanatatii a impus reduceri de preturi la medicamente, ceea ce a dus la alte pierderi financiare. La aceasta se adauga, sustin farmacistii, si datoriile de 500 de miliarde de lei neplatite din 2005, 2006. Mai mult, reprezentantii patronatului acuza conducerea Casei Bucuresti ca, in sedinta de sambata, a ignorat parteneriatul si colaborarea si „a practicat metode incorecte de negociere prin intelegeri anterioare cu reprezentantii Centrofram”.

Suma suportata de asigurat

Cristian Toma, directorul CASMB, a explicat ca „pozitia Casei Bucuresti in raport cu limitele prevazute de legislatia in vigoare, a fost de a obtine adaosul minim de 1% (cel mai mic pret posibil), ceea ce ar fi asigurat accesul unui numar mai mare de asigurati la tratamentul unor boli cronice grave (epilepsie, schizofrenie, neoplasm, leucemie, hepatita cronica, ciroza etc.), in conditiile in care, intr-o forma sau alta, acest adaos este suportat, in final, tot de catre bolnavi, din buzunarul propriu.
Ne exprimam regretul pentru faptul ca interesele financiare ale partenerilor de contract au degenerat intr-un conflict manifestat prin acte neconfome atat cu deontologia profesionala a farmacistului, cat si cu normele elementare de bun-simt”. De asemenea, Cristian Toma a mai precizat ca „in numele celor peste 1,7 milioane de asigurati pe care CASMB ii reprezinta, in 2007 vom depune eforturile necesare pentru asigurarea cu medicamente in cantitate suficienta, la preturile cele mai mici, in ciuda tuturor afirmatiilor defaimatoare sau a intereselor de grup.

Cele mai citite

Moment istoric: Sute de soldați suedezi s-au alăturat unei brigăzi NATO în Letonia

Sâmbătă, sute de soldați suedezi au ajuns în Letonia pentru a se alătura unei brigăzi multinaționale conduse de Canada, amplasată de-a lungul flancului estic...

Forțele nord-coreene din Kursk ar putea fi anihilate complet până în aprilie

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că întregul contingent nord-coreean desfășurat în regiunea Kursk din Rusia ar putea fi distrus până la mijlocul...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...
Ultima oră
Pe aceeași temă