Directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, Aurel Teodorescu, a declarat ieri ca de la 28 martie a.c. romanii care doresc sa deruleze contracte in Spania nu vor mai fi obligati sa solicite ambasadei acestei tari la Bucuresti viza de munca si nici cazier, indiferent de durata acestora.
Acesta a precizat ca informatiile contradictorii care au circulat alaltaieri s-au datorat neprecizarii datei de intrare in vigoare a unui act legislativ spaniol. Teodorescu a explicat ca Decretul Regal 240 din 16 februarie 2007, publicat in Monitorul Oficial al Regatului Spaniei in 28 februarie, prevede apli-carea prevederilor Directivei 38/2004/CE pe teritoriul Regatului. Acest act legislativ intra in vigoare dupa 30 de zile de la publicare, adica pe 28 martie 2007, interval in care ministrul Muncii spaniol trebuie sa emita norme metodologice. Romanii vor avea, de la aceasta data statutul de cetateni europeni, ceea ce inlatura masurile tranzitorii impuse conationalilor. Directorul Teodorescu a semnat, alaturi de Blocul National Sindical, o plangere adresata Curtii Europene de Justitie, prin care se sesiza discriminarea aplicata lucratorilor romani, solicitandu-se acordarea de despagubiri. Daca sentinta Curtii va fi favorabila, lucratorii vor putea primi inapoi contravaloarea drumurilor facute la ambasada Spaniei la Bucuresti si domiciliul solicitantilor, cazarea acestora, precum si costurile legalizarilor notariale cerute, a mai mentionat directorul OMFM.
Ambasada Spaniei la Bucuresti a transmis ca "cetatenii romani pot calatori in Spania fara a avea nevoie de viza, exceptie facand cazurile in care doresc sa desfasoare activitati de munca in baza unui contract in Spania, pe o perioada determinata mai mare de 180 de zile, caz in care au nevoie de viza, fara a trebui sa prezinte cazier judiciar si certificat medical. Emiterea acestei vize este gratuita".