8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialFamilia Regală a României a ajuns la Chișinău, susținând statul românesc Republica...

Familia Regală a României a ajuns la Chișinău, susținând statul românesc Republica Moldova pe calea europeană

Familia Regală a României, prin Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort, a vizitat Republica Moldova în zilele de 27 și 28 octombrie 2022, chiar la Chișinău.

A fost a șaptea vizită externă a Familiei Regale din anul 2022, după vizita din Marea Britanie a Majestății Sale și a Principelui Radu (martie), vizita Principelui Radu în Țările de Jos (aprilie), vizita Custodelui Coroanei la Londra (iunie), vizita Principelui Radu în Turcia (iunie), vizita Principelui Radu la Chișinău (septembrie) și vizita Custodelui Coroanei la Londra (septembrie).

În această vizită, Majestatea Sa a fost însoțită de dr. Jonathan Eyal și de avocatul dr. Ioan Luca Vlad, membri ai Consiliului Regal.

Actuala vizită la Chișinău reprezintă a 17-a vizită în Republica Moldova a Familiei Regale, începând din anul 2005 încoace.

La Palatul Prezidențial, Custodele Coroanei s-a întâlnit cu Excelența Sa doamna Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova. La întâlnire a luat parte Principele Consort. Au fost prezenți ambasadorul României la Chișinău, Excelența Sa domnul Cristian-Leon Țurcanu, reprezentanți ai Președinției Republicii Moldova și ai Casei Majestății Sale. Custodele Coroanei a vizitat Republica Moldova în anul 2013 și în anul 2016.

Totodată, la Palatul Parlamentului Republicii Moldova, Custodele Coroanei s-a întâlnit cu Președintele Parlamentului, domnul Igor Grosu. La întâlnire a luat parte Principele Consort. Au fost prezenți ambasadorul României la Chișinău, reprezentanți ai Parlamentului și ai Casei Majestății Sale, potrivit romaniaregala.ro.

Principele Radu a vizitat Academia Forțelor Armate “Alexandru cel Bun”. Principele a fost întâmpinat de secretarul de Stat al Ministerului Apărării, domnul Sergiu Plop, și de rectorul academiei, colonelul Iurie Gîrneț. La întâlnire au luat parte ambasadorul României la Chișinău, reprezentanții Casei Majestății Sale, precum și prorectorii academiei și ofițeri din conducerea instituției. Alteța Sa Regală a mai vizitat academia în anii 2015 și 2016.

Familia Regală a României sprijină necondiționat năzuințele legitime ale celor două state românești, afirmând acest lucru și la Chișinău recent

A devenit un obicei fructuos ca Familia Regală a României să fie mereu acolo unde este nevoie ca interesele celor două state românești, România de la vest de Prut și România de la est de Prut, Republica Moldova, să fie reprezentate așa cum numai Coroana o poate face: cu hotărâre, demnitate și eleganță.

Este de remarcat și de apreciat și mesajul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, transmis recent, care a mulțumit pentru vizita Familiei Regale a României:

„ M-am bucurat să o revăd astăzi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, care împreună cu Alteța Sa Regală, Principele Radu, efectuează o vizită la Chișinău. Am vorbit cu Majestatea Sa despre relațiile moldo-române, despre situația complicată prin care trece Republica Moldova și întreaga regiune. Am mulțumit pentru sprijinul generos pe care ni-l oferă și de această dată România pentru a ne ajuta să rezistăm în fața crizelor.


Mi-am exprimat recunoștința și pentru implicarea Casei Regale a României în promovarea, în capitalele europene, a aspirațiilor noastre de euro-integrare. Am simțit această implicare atunci când am obținut statutul de țară candidată la UE, mizăm pe sprijinul Casei Regale și în pașii următori spre aderare.

Integrarea europeană este șansa noastră de a rămâne parte a lumii libere.


Am discutat cu Majestatea Sa Margareta și despre proiectele în domeniile educației, sănătății și social, susținute de Casa Regală a României, și am apreciat deschiderea Majestății Sale de a promova investițiile și consolidarea relațiilor economice bilaterale. Cred cu tărie că la aceste poduri virtuale se vor alătura podurile adevărate pe care le vom construi peste Prut, apropiind și mai mult țările și cetățenii noștri.”

Mesajul Maiei Sandu este unul plin de recunoștință și speranță față de eforturile Familiei Regale a României de a sprijini dorința Republicii Moldova de a reveni în Europa, alături de România.

Vedem o exprimare extrem de caldă, dar în continuare președintele statului românesc Republica Moldova face referire la cele două țări, neavând încă curajul să recunoască că țara este una singură: România. Așa cum o impune unitatea de limbă, origine, istorie, cultură și tradiție pe care o împărtășesc românii de pe ambele maluri ale Prutului!

Referirea la „relațiile moldo-române” este una pur diplomatică și utilă pentru a menține o stare de calm și liniște în Republica Moldova pentru continuarea reformelor atât de necesare și dorite apropierii de standardele europene, dar care nu poate fi folosită la infinit pentru că neagă adevărul istoric.

„ Europa are datoria de a recunoaște adevărul care ne spune un lucru simplu: legătură dintre România si Republica Moldova nu este una de vecinătate, prietenie ori de parteneriat, ci este una absolut specială, o legătură de frăţietate!
Inventarea unei așa zise „identități moldovenești” în timpul regimului sovietic nu este altceva decât una dintre nenumăratele crime ale comunismului pe care le-au îndurat Românii de la Prut și Nistru sub cizma ocupației rusești.
România și Republica Moldova vor fi întotdeauna împreună, iar destinul nostru comun ne vorbește despre o singură Națiune Română în Europa! ”, este mesajul președintelui Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, deputatul PNL Daniel Gheorghe, din data de 18 iunie 2020, de la Chișinău.

Existența celor două state românești, România și Republica Moldova, arată doar un status-quo vremelnic al condițiilor geopolitice din Europa.

Coroana Română este liantul tuturor năzuințelor legitime ale românilor care merită și vor să-și recapete identitatea și demnitatea în rândul națiunilor europene!

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Motivele pentru care formarea guvernului s-a împotmolit. Nimeni nu a vrut Ministerul Finanțelor

Tensiunile dintre liderii partidelor proeuropene au crescut progresiv. Disputele au fost aparent pentru programul de guvernare, totul culminând cu opt condiții puse de USR,...

Arsenal, Liverpool și Newcastle s-au calificat în semifinalele Cupei Ligii Angliei!

Cele trei echipe au obținut victorii importante în sferturile de finală, avansând în „careul de ași” al competiției. Ultima semifinalistă va fi decisă mâine,...

Zelenski solicită din nou aderarea Ucrainei la NATO. Garanțiile de securitate oferite nu sunt de ajutor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că eventuale garanţii de securitate europene nu vor fi suficiente pentru Ucraina, care doreşte aderarea la NATO...
Ultima oră
Pe aceeași temă