-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialFalimentul sportului de masa in Romania

Falimentul sportului de masa in Romania

» Scoala romaneasca de sport a pierdut din stralucirea de altadata si pentru ca la noi in tara nu se practica sportul de masa, spune Octavian Belu, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport

» "Cei care iau decizii in privinta educatiei fizice sunt tributarii unei scoli in care orele de sport erau inlocuite cu lectii de matematica si de limba romana", considera fostul ministru al Educatiei Mihail Hardau.

Starea sportului romanesc de performanta este deplorabila, in ciuda celor cateva medalii pe care tara noastra le obtine la competitiile europene sau mondiale, si-au exprimat opinia mai multi specialisti care au urmarit desfasurarea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Antrenorii n-au de unde alege sportivi, abia reusesc sa intocmeasca loturile pentru concursuri si putinii romani care urca pe podiumuri sunt niste meteori. "Pentru ca sportul si muzica au fost trimise la periferia invatamantului nostru timp de prea multa vreme, iar cei care iau decizii in privinta educatiei fizice sunt tributarii unei scoli in care orele de educatie fizica erau inlocuite cu lectii de matematica ori de sinteza la limba romana", considera fostul ministru al Educatiei Mihail Hardau.
Sportul de performanta din Romania este finantat aproape in totalitate de la bugetul de stat, fondurile totale alocate pentru acest an cluburilor scolare sportive, liceelor cu profil sportiv si federatiilor nationale se ridica la 68,4 milioane de lei. "Cele mai mari sume din cele alocate federatiilor sportive si cluburilor vin de la Guvern si sunt investite in infastructura, in construirea de baze sportive", spune presedintele Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), Octavian Belu. El considera ca suma e suficienta, pentru ca "federatiile au primit cat au cerut".
scoala romaneasca de sport si-a mai pierdut din stralucirea de altadata, cu toate ca echipele autohtone se intorc cu cateva medalii de la fiecare competitie mondiala. Presedintele ANS pune aceasta situatie pe seama faptului ca romanii nu acorda acestei discipline suficienta atentie. "In primul rand, ar trebui ca profesorii de specialitate sa efectueze orele de educatie fizica din programa scolara. Apoi, ar trebui sa se investeasca in sportul de masa, nu doar in cel de performanta. Sa se organizeze intreceri sportive de inot, tenis de camp, sporturi asimilate atletismului, crosuri, gimnastica ritmica, sa se incurajeze sporturile de iarna", este de parere Belu.
Alaturi de ANS si Guvern, responsabil cu finantarea si promovarea sportului este si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). In Romania sunt, in total, 151 de cluburi sportive scolare si sectii sportive, dar numarul liceelor cu profil sportiv este de numai 11, precizeaza directorul departamentului de Relatii Publice din MECT, Daniel Tomoni, care considera ca "nu doar in scolile de profil trebuie respectate orele de educatie fizica, ci si in cele cu profil general, pentru ca aici este prima baza de selectie a talentelor".
Pentru anul 2008, institutiile de invatamant cu profil sportiv au primit de la bugetul de stat suma de 2,9 milioane de lei. "Primul criteriu in stabilirea sumelor pe judete a fost numarul de elevi din aceste unitati scolare si abia in al doilea rand s-a tinut cont de performantele fiecarei institutii. Astfel, cea mai mare suma a fost alocata Bucurestiului, 300.000 de lei, urmatoarele fiind, in ordine, Clujul, Bihorul si Brasovul", explica Tomoni.
Din cele 3.418 de cluburi sportive autorizate care functioneaza la noi in tara, doar 355 sunt de stat, 61 apartin unor societati comerciale – cum este Oltchim Ramnicu Valcea –, iar restul de 3.002 sunt cluburi private. In ciuda numarului mare de cluburi sportive, romanii care fac performanta provin, aproape in totalitate, de la organizatii sportive afiliate marilor cluburi cum ar fi Steaua, Dinamo sau Rapid, spune presedintele ANS. In ciuda aparentelor, nu construirea bazelor sportive ridica probleme in Romania, ci felul in care sunt administrate, spune Belu: "Cand o tara gazduieste si organizeaza, intr-un an, jocuri olimpice, se apuca sa construiasca baze sportive enorme, face bani foarte multi cu ele atunci, in timpul competitiilor, dar apoi nu mai are cum sa le foloseasca la intreaga capacitate, nu mai are ce face cu ele, pentru ca nu mai au loc acolo evenimente sportive de asemenea anvergura. Asa ca nu le mai poate administra cum trebuie si aceste baze sportive devin o povara pentru bugetul public al acelui stat". Octavian Belu crede ca cea mai buna solutie este ca bazele sportive sa fie date in administrare autoritatilor locale, care sa organizeze evenimente sportive la care sa participe si comunitatea respectiva.
Belu considera ca retinerea multor romani fata de practicarea sporturilor de masa este o urmare a falsei idei ca sportul inseamna neaparat performanta: "Poate ca noi am gresit pentru ca am lasat impresia ca se fac competitii sportive doar pentru descoperirea de talente, pentru a selectiona cei mai buni copii si tineri".
Pentru cine se uita cu atentie la dificultatea cu care antrenorii reusesc sa-si compuna loturile pentru concursuri, medaliile pe care le obtin sportivii romani sunt cu atat mai importante. Insa ar fi vremea, crede fostul ministru Hardau, ca statul sa ia initiativa: "Noi nu practicam si nu avem sporturi de masa si nu avem nici mentalitatea de invingator care sa impinga la performanta. Aparitiile sportivilor foarte talentati la noi sunt sporadice".

Fonduri de la buget
Cele mai substantiale fonduri de la bugetul de stat si de la Autoritatea Nationala pentru Sport (ANS) le primeste Federatia Romana de Atletism, careia i-au fost alocate peste opt milioane de lei pe anul 2008. In topul federatiilor sportive care primesc cele mai mari fonduri de la stat urmeaza cea de Canotaj, cu putin peste cinci milioane de lei pe anul in curs, cea de Handbal, cu patru milioane de lei, si cea de Gimnastica, pentru care statul si ANS au alocat 3,88 milioane de lei. Federatiile Romane de Aikido, de Fotbal, de Golf, cea de Table si Federatia Sportul pentru toti nu primesc nici un leu din banii publici ori ai ANS. Pentru Programul "Promovarea sportului de performanta", suma totala alocata de la bugetul de stat se ridica, pe 2008, la 53,8 milioane de lei. In schimb, statul se arata zgarcit in finantarea Programului "Intretinerea, functionarea si dezvoltarea bazei materiale sportive", caruia i-a alocat numai sase milioane de lei. Pentru anul acesta, ANS, din venituri proprii, acorda cei mai multi bani Federatiei Romane de Atletism (460.000 lei) si celei de Handbal (450.000 lei).

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă