15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialFaliment total la inot!

Faliment total la inot!

» Reprezentantii nostri au fost ca si inexistenti la intrecerile mondiale de inot de la Roma, prestatia penibila a sase dintre cei sapte componenti ai lotului national demonstrand clar ca aceasta disciplina e in cadere libera la noi. Medalia de bronz cucerita la 1.500 m de Camelia Potec si prestatiile ei onorabile de la 400 m liber, unde s-a clasat a 6-a, si de la 800 m liber, unde a incheiat a 5-a, au salvat onoarea delegatiei prezente la CM, dar nu si  inotul romanesc.

Managementul defectuos al conducerii federatiei romane de specialitate, care in ultimii 20 de ani a investit cu precadere in varfurile inotului romanesc neglijand copii, juniorii si tineretul, a falimentat practic aceasta disciplina. In momentul de fata, dupa editia CM de la Roma, inotul romanesc –  care la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000 a atins apogeul gratie celor doua titluri olimpice cucerite de Diana Mocanu si a medaliilor de argint si bronz castigate de Beatrice Coada Caslaru – se afla in situatia dramatica de a se numara printre disciplinele care nu-si vor putea construi un lot olimpic in vederea JO de la Londra din 2012. "Juniorii in care am investit si in care ne-am pus mari sperante nu au confirmat", a incercat o palida explicatie stefan Iamandi, secretarul general al FR de Natatie si Pentatlon Modern. "La anumiti sportivi am fost si noi surprinsi de rezultate tinand seama de eforturile pe care le-a facut federatia pentru a-i pregati", a adaugat federalul.

Rupti de realitate
"Surprinsi" este insa un cuvant prea bland pentru ceea ce s-a intamplat la Roma. Ionela Cozma, 20 de ani, care la nationale se mandrea de multe ori ca a invins-o pe Camelia Potec, fiind considerata o buna bucata de vreme urmasa mai experimentatei si titratei sale colege, s-a clasat pe locurile 24 si 32 la 1.500, respectiv 400 m liber, ceea ce este o rusine, nu o surpriza. Sa amintim ca italianca Federica Pellegrini, la 21 de ani, nu numai ca a cucerit titlurile mondiale la 400 si 200 m liber, dar in ambele probe a stabilit noi recorduri mondiale.
Ce fel de sperante si-au putut pune specialistii nostri, de pilda, in Norbert Trandafir, in varsta de 21 de ani, care s-a clasat pe locul 54 la 50 m fluture, si pe pozitiile 24 si 31 la 100, respectiv 50 m  liber, e greu de imaginat. Mai ales  dupa ce brazilianul Cesar Cielo Filho, cu un an mai mare  decat "trandafirul" nostru, nu numai ca a cucerit titlurile la 50 si 100 m liber, dar la 100 a stabilit un nou record mondial, iar la 50 un nou record al competitiei.

 

In aceste coordonate, prea multe sperante nu ne mai putem pune nici in Vlad Caciuc, care va implini 19 ani pe 7 august. Venit cu mult avant dupa ce la CE rezervate juniorilor a cucerit medalia de bronz la 50 m liber, Caciuc s-a clasat la Mondialele de la Roma pe pozitia 38 la 50 m liber si pe 70 la 100 m acelasi stil! Ramane de vazut daca peste aproximativ trei ani va fi capabil sa se bata pentru vreun podium la seniori.
Cat despre "experimentatii" Felix Maestru (28 de ani) si Dragos Agache (25 de ani), care n-au contat in nici una din probele in care au luat startul, este clar ca nu mai au ce cauta in lotul reprezentativ. Razvan Florea, medaliat cu bronz la JO de la Atena la 200 m spate, care probabil ca a vrut doar sa se plimbe pana la Roma, fapt demonstrat de locul 21 pe care s-a clasat in proba sa favorita, macar are scuza ca a punctat ani la rand la marile competitii, iar acum probabil a fost prea relaxat si se gandeste serios la retragere.
Culmea este ca majoritatea reprezentantilor nostri si-au depasit propriile performante. Asta nu denota, din pacate, decat faptul ca stacheta a fost tinuta mult prea jos de tehnicienii romani care, multumiti sa fie chiori in tara orbilor, au demonstrat ca sunt depasiti de realitatea internationala.

Fara lot olimpic la inot
Neglijarea bazei piramidei, recunoscuta de altfel de conducerea federatiei de specialitate, a creat o mare prapastie in inotul romanesc. In timp ce varfurile s-au retras rand pe rand (Diana Mocanu, Simona Paduraru, Beatrice Coada Caslaru, Larisa Lacusta, Cezar Badita, Dragos Coman, Ioan Gherghel), iar in curand le vor urma exemplu ultimii "mohicani", Camelia Potec si Razvan Florea, lasat de-o parte, tineretul a pierdut contactul cu fruntea plutonului. Dovada, dintre cei opt inotatori care au participat la editia din aceasta vara a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), unde ar fi trebuit sa se remarce viitorii componentii ai lotului olimpic, nici unul nu a contat in luptele pentru medalii. Mai mult, comportamentul si atitudinea sportivilor si antrenorilor au lasat de dorit.

 

Surzi si inerti la semnalele de alarma trase de multa vreme, in primul rand, de o serie de tehnicieni, cum ar fi Carmen Bunaciu de pilda, ori sportivi retrasi sau inca in activitate, federalii se vad acum in situatia de a nu sti ce-i de facut mai departe.

Clasic, stefan Iamandi ne-a spus: "o sa facem o analiza in toamna, ca acum toata lumea e in concediu. Noi nu putem sanctiona pe nimeni (n.r. – antrenori sau sportivi) ci doar sa nu-I mai selectionam la lot, cum vom face probabil cu cei care au participat la FOTE", a adaugat secretarul general al FRNPM. Cum de la FOTE nu s-a cernut nimic, de la Mondiale sau Europene nici atat, cel putin deocamdata despre lot olimpic nu mai poate fi vorba, si implicit, nimeni nu va fi afectat de pedepsele federale. Desi este foarte tarziu, poate ca o schimbare in varful ierarhiei federatiei de catre Adunarea Generala, care se apropie, ar fi un prim pas spre oprirea scufundarii inotului romanesc.

» La CM de inot de la Roma au fost stabilite 35 de noi recorduri mondiale, 13 la masculin si 22 la feminin.

Prestatia romanilor la Mondiale
» Camelia Potec: bronz la 1.500m liber, locul 5 la 800m liber, locul 6 la 400m liber;
» Ionela Cozma: loc 32 – 400 m liber, 24 – 1500 m;
» Norbert Trandafir:  loc 24 – 100 m liber, 31 – 50m liber, 54 – 50m fluture;
» Razvan Florea: 21 – 200 m spate;
» Dragos Agache: loc 39 – 50 m bras, 67 – 100 m bras;
» Felix Maestru: loc 64 – 100 m fluture, 66 – 50 m fluture;
» Vlad Caciuc: loc 38  – 50 m liber, 70 – 100 m liber;
» stafeta masculina 4×100 m mixt – loc 21.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă