Problemele industriei de constructii din Constanta si din tara au fost dezbatute, ieri, in cadrul seminarului intitulat „Constructiile si industria de materiale de constructii in momentul aderarii la Uniunea Europeana”. Manifestarea, organizata de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura, a reunit la aceeasi masa pe Adriana Iftimie, director general executiv al Patronatului Societatilor de Constructii din Romania (PSCR), Marin Cristea, director general ARACO Bucuresti, si constructori din intregul judet.
Vicepresedintele CCINA, Ion Danut Juganaru, a declarat ca subiectul aderarii la Uniunea Europeana ar trebui sa fie o preocupare constanta pentru mediul de afaceri. Reprezentantul patronatului, Adriana Iftimie, a spus ca, la nivel de ramura, s-au luat masuri pentru a preintampina problemele care vor aparea, cu siguranta, dupa 1 ianuarie 2007. Astfel, incepand cu toamna anului trecut, s-a demarat un program pentru cresterea volumului de investitii, prin care se urmareste reducerea cotei de TVA pentru constructia, reabilitarea si consolidarea locuintelor. Reducerea taxei pe valoarea adaugata este cu atat mai necesara cu cat in intreaga tara mai este nevoie de peste un milion de locuinte noi. Pretul ridicat al unui metru patrat construit reclama reducerea tarifelor.
„Cladirile construite in Romania nu indeplinesc conditiile de izolare termica, de coeficient termic, iar din 2009 nici o tranzactie imobiliara nu se va mai putea face decat pe baza unui certificat energetic care va aduce pretul apartamentului la valoarea lui adevarata din punctul de vedere energetic”, spune Adriana Iftimie. Certificatul energetic este o alta cauza pentru care este nevoie de reducerea TVA-ului. Din pacate, propunerea patronatului a fost respinsa, anul trecut, de Ministerul Finantelor. Constructorii au revenit asupra ei in acest an, printr-un document bine inchegat pe care l-au pus pe masa de lucru a Guvernului.
Efect de bumerang
Marin Cristea a declarat, in cadrul simpozionului, ca in tarile care au aderat la Uniunea Europeana in primul val rata falimentelor inregistrate in randul companiilor din industria constructiilor a atins 60%. „Societatile multinationale vor trece peste noi ca tavalugul, pentru ca legislatia este egala. Noua ne lipsesc banii, capitalul de confruntare si de preluare”, a descris acesta situatia post-aderare. La nivel national, in industria constructiilor si a instalatiilor functioneaza intre 25.000 si 30.000 de firme. Pentru jumatate din acestea, falimentul este inevitabil.