17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialFacultate la Londra pe banii Guvernului

Facultate la Londra pe banii Guvernului

La cei 18 ani ai sai abia impliniti, are deja viitorul asigurat. Imediat dupa absolvirea liceului, va urma o facultate de prestigiu la una dintre cele mai bune 500 de universitati din lume, iar la intoarcerea acasa o va astepta un post de manager in Guvernul Romaniei. Pentru Maria Boghiu, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National „Dimitrie Cantemir” din Onesti, totul pare sa fi venit extrem de usor. Inca din clasele primare, era una dintre cele mai bune din scoala, iar faptul ca in urma cu patru ani a reusit sa intre cu brio la una din cele mai bune scoli din Onesti a parut a fi un lucru firesc. La fel de normala a parut si evolutia in timp a Mariei. „Initial, cand am descoperit pe internet informatia, am vrut doar sa vad care sunt conditiile de participare”, marturiseste acum, cu modestie, Maria Boghiu. Dupa ce a citit cu atentie, rand cu rand, si-a dat seama ca indeplineste toate conditiile pentru a candida, asa ca a inceput, inca de-a doua zi, sa isi adune actele necesare pentru dosar.

Voluntariatul, strict necesar la intocmirea CV-ului

Munca s-a dovedit a fi destul de laborioasa. Chiar daca in ultimii ani desfasurase diverse activitati caritabile impreuna cu membrii unor fundatii din Onesti, Maria nu avea cum dovedi toate aceste lucruri, asa ca a inceput sa colinde orasul de la un capat la altul pentru a-si face rost de adeverintele si diplomele necesare. Profesor de limba romana si director al Colegiului National „Dimitrie Cantemir”, Emilia Boghiu, mama Mariei, spune ca abia in momentul in care fiica sa a inceput sa lucreze la intocmirea dosarului si-a dat seama cat de importante sunt unele din lucrurile peste care multi dintre elevii si colegii sai trecusera pana atunci cu vederea. „Abia atunci ne-am dat seama cat este de importanta munca de voluntariat in momentul in care iti faci o astfel de prezentare. In plus, am avut surpriza sa constatam ca deosebit de importante sunt considerate permisul auto si asa-numitul carnet de conducere a calculatorului. Spre norocul sau, Maria le avea pe amandoua. In paralel cu strangerea diplomelor, am inceput sa lucram impreuna si la pregatirea interviului. In momentul in care am inceput sa ii pun primele intrebari, mi-am dat seama ca fiica mea, pe care eu o stiam dezinvolta si cursiva in exprimare, nu isi putea sintetiza ideile asa cum era necesar. Dupa cateva astfel de exercitii, lucrurile au inceput sa decurga altfel”, ne-a mai marturisit Emilia Boghiu.

De la statul roman poate primi pana la 30.000 de euro pe an

Examenul pe care l-a avut de dat pentru castigarea bursei nu a fost deloc unul usor. Fiecare act depus la dosar trebuia probat, iar membrii juriului trebuiau convinsi ca rezultatele sale scolare o indreptatesc sa spere ca poate urma cursurile uneia dintre primele 500 de universitati din lume si ca, dupa absolvire, va putea fi un bun profesionist in management administrativ. Imediat cum a aflat ca a fost acceptata in program, tanara onesteanca a inceput sa isi trimita scrisorile de intentie la marile universitati din Europa. „Deocamdata nu stiu la ce universitate voi fi acceptata. Intentia mea este sa studiez in Europa. Daca s-ar putea, in Anglia, la Londra ar fi foarte bine. Sistemul european imi este mult mai familiar decat cel american”, mai explica Maria Boghiu. Indiferent de universitatea la care va fi acceptata, Maria va putea primi de la Guvern pana la 30.000 de euro anual pentru a-si achita studiile si a-si plati cazarea si drumul pana acasa in vacante. La terminarea facultatii va avea obligatia sa se intoarca in tara si sa lucreze cel putin cinci ani in sectorul public, pe un post de manager in administratie. Succesul obtinut de Maria a produs o adevarata euforie printre colegii sai de liceu. Experienta prin care ea a trecut este folosita acum de multi dintre colegii sai care aspira la o bursa de studii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă