25.3 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialFacilitati pentru persoanele cu handicap

Facilitati pentru persoanele cu handicap

Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru protectia persoanelor cu handicap. Actul normativ elimina diferentele care exista acum intre nevazatori si celelalte persoane cu handicap sau intre persoanele cu handicap din mediile urban si rural. Potrivit proiectului de lege, persoana cu handicap va beneficia de o indemnizatie lunara, indiferent de venituri, de 179 lei RON pentru persoanele adulte cu handicap grav si de 147 lei RON pentru adultul cu handicap accentuat, incepand cu 1 ianuarie 2007.
Pentru asigurarea accesului persoanelor cu handicap la obtinerea unei locuinte, autoritatile publice au obligatia sa ia masuri pentru introducerea unui criteriu de prioritate pentru inchirierea, la nivelurile inferioare, a locuintelor care apartin domeniului public al statului ori unitatilor administrativ-teritoriale.
Proiectul de lege introduce prestatia sociala de „buget personal complementar”, care stabileste limitele cheltuielilor personale din cursul unei luni, in functie de gradul de handicap al persoanei, intre 30 si 80 RON. Aceste sume pot fi utilizate pentru plata taxei de abonament radio/tv, plata abonamentului telefonic, plata abonamentului la curentul electric. Actul normativ elimina diferentele de cuantum al prestatiilor sociale intre nevazatori si persoanele cu alte tipuri de handicap. In prezent, nevazatorii cu handicap grav sau accentuat pot cumula, integral, alocatia sociala fie cu salariul, fie cu pensia, in timp ce persoanele cu alte tipuri de handicap pot cumula cu salariul sau cu pensia numai 50% sau 30% din indemnizatia lunara.
Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale: scutire de impozit pe veniturile din salarii; scutire de la plata impozitului pe cladire si teren; scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor, adaptate handicapului; scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora; scutire de la plata taxei hoteliere, a stabilit Executivul. De asemenea, persoanele adulte cu handicap grav si accentuat pot beneficia de credite ale caror dobanzi se suporta din bugetul de stat (prin bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap) pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului.

Alte prevederi

Conform proiectului de act normativ, persoana cu handicap grav are dreptul la un asistent personal, care poate fi incadrat cu contract individual de munca. Proiectul mentine obligativitatea de a angaja persoane cu handicap (minimum 4% din numarul total de salariati) pentru operatorii economici si pentru institutiile publice care au cel putin 50 de angajati.
Angajatorii care nu angajeaza astfel de persoane au insa si posibilitatea de a plati lunar catre bugetul de stat o suma egala cu 30% din salariul minim brut pe tara, inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.
De asemenea, ei pot achizitiona produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, in valoare egala cu salariul minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

Acces in institutii si autobuze

Comparativ cu legislatia in vigoare, actul normativ prevede diversificarea de accesibilitati pentru persoanele cu handicap. Astfel, cladirile de utilitate publica, caile de acces, cladirile de locuit construite din fonduri publice, mijloace de transport in comun si statiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru calatori, spatiile de parcare, strazile si drumurile publice, telefoanele publice, mediul informational si comunicational vor fi adaptate astfel incat sa permita accesul neingradit al persoanelor cu handicap.
Totodata, autoritatile publice locale au obligatia ca pana la sfarsitul anului 2007 sa ia masuri pentru accesibilizarea paginilor de Internet proprii, in vederea imbunatatirii accesarii documentelor electronice de catre persoanele cu handicap vizual si mental, pentru utilizarea pictogramelor in toate serviciile publice, pentru adaptarea telefoanelor cu telefax si teletext pentru persoanele cu handicap auditiv.
Pentru relatiile directe cu persoanele cu handicap auditiv sau cu surdocecitate, autoritatile centrale si locale au obligatia sa asigure interpreti autorizati ai limbajului mimico-gestual sau ai limbajului specific al persoanei cu surdocecitate.
Potrivit proiectului de lege, pana la sfarsitul anului 2010, autoritatile si operatorii de transport feroviar de calatori vor avea obligatia sa ia masuri pentru adaptarea mijloacelor de transport in comun la nevoile persoanelor cu handicap. Aceeasi obligatie va reveni si operatorilor de taxi care – in sase luni de la intrarea in vigoare a actului normativ – trebuie sa asigure cel putin o masina adaptata transportului persoanelor cu handicap care utilizeaza fotoliul rulant. Operatorii de telefonie vor trebui, pana la sfarsitul anului 2006, sa adapteze cel putin o cabina la o baterie de telefoane publice pentru a permite accesul persoanelor cu handicap si sa furnizeze informatii despre costurile serviciilor in forme accesibile persoanelor cu handicap. Proprietarii de spatii hoteliere vor avea si ei obligatia, pana la sfarsitul anului 2007, sa adapteze cel putin o camera pentru gazduirea persoanei cu handicap care utilizeaza fotoliul rulant.
De asemenea, posturile de televiziune publice si private vor fi obligate ca pana la sfarsitul anului 2007 sa introduca sistemul de descriere vocala in intervalele de timp posibile a secventelor vizuale din filme documentare si artistice, sa subtitreze si sa interpreteze in limbaj mimico-gestual principalul buletin de stiri si cel putin o emisiune de stiri si de interes public pe zi, sa dubleze cel putin 50% din filmele documentare straine.

Cele mai citite

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

Un accident grav, soldat cu morți și răniți, a blocat Valea Oltului

Un accident grav s-a produs sâmbătă după amiaza pe Valea Oltului. O persoană a murit și altele sunt rănite. Circulația mașinilor este blocată. Potrivit IPJ...

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...
Ultima oră
Pe aceeași temă