Un bărbat a reuşit să identifice, pe Facebook, în doar câteva ore, un obiect care a fost, timp de şase luni, un mister pentru Autoritatea de Antichităţi a Israelului, potrivit The Guardian.
Astfel, s-a dovedit că obiectul nu este un artefact istoric rar, ci un dispozitiv folosit pentru „vindecarea energiei”, în perioada New Age (Noua Eră), cunoscută drept curent spiritual occidental care a apărut în a doua jumǎtate a secolului al XX-lea.
Directorul autorităţii de prevenire a furturilor, Amir Ganor, a declarat că poliţia l-a anunțat, în urmă cu şase luni, de descoperirea unui sceptru din aur, găsit într-un cimitir din Ierusalim. Obiectul a fost găsit de o persoană responsabilă cu întreţinerea cimitirului, care a sunat la poliţie, crezând că este vorba de un dispozitiv exploziv.
După ce obiectul de opt kilograme a fost verificat, a fost predat Autorităţii de Antichităţi, care a scanat sceptrul şi a analizat materialele din care este făcut. Ganor a declat că s-a gândit că ar putea fi vorba despre un obiect folosit în templele biblice.
Anterior, în cimitir au fost descoperite obiecte care provin din perioada romană, bizantină şi a cruciadelor. Cu toate acestea, obiectul nu a fost recunoscut de experţi. După numeroase eforturi de a identifica provenienţa obiectului misterios, instituţia a postat o fotografie pe Facebook și a cerut ajutorul internauţilor.
Peste 300 de utilizatori ai reţelei Facebook şi-au exprimat părerea privind utilitatea obiectului. Astfel, unii au spus că ar fi fost folosit pentru înseminarea vitelor, alţii că este un instrument pentru frământarea aluatului, fie pentru masaj. Cu toate acestea, un italian, Micah Barak, a identificat obiectul ca fiind folosit pentru crearea unui „câmp protector de energie”, împotriva radiaţiilor, folosit de cei care cred în „restabilirea energiei”. El a fost invitat la Israel, pentru a vedea obiectul în realitate.
Dispozitivul, recunoscut ca „Beamer Isis „, a fost numit după zeiţa egipteană ISIS, responsabilă cu medicina, magia şi natura. Acest dispozitiv poate fi cumpărat de la firma germană Weber Bio, pentru 67 de euro. Variantele mai mari ajung şi la 1000 de euro.
Întrebarea care îi intrigă, în prezent, pe angajaţii Autorităţii de Antichităţi din Ierusalim este cum de a ajuns obiectul să fie îngropat în cimitir şi îi îndeamnă pe cei implicaţi să „îi contacteze şi să le explice de ce a fost îngropat într-o structură antică”.