In plin scandal al diplomelor ilegale de la "Spiru Haret", presedintele Traian Basescu recunoaste ca datorita diversitatii cadrelor didactice ce se regasesc in sistemul de invatamant, atat in cel privat, cat si in cel de stat, "orice actiune in instanta este castigata de universitati". Pe lista colaboratorilor universitatii private se regasesc parlamentari, functionari ai Ministerului Afacerilor Externe, angajati ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ai Curtii de Apel de la Tribunalul Bucuresti, judecatori de sector, dar si angajati ai SRI, ai Garzii Financiare, ai IGPR si CNSAS.
Primele rezultate ale controlului la Universitatea "Spiru Haret" au relevat numeroase nereguli, precum acordarea ilegala a titlurilor de profesor universitar si conferentiar universitar pentru 92 persoane. Pe lista colaboratorilor universitatii private se afla nume cunoscute de actuali sau fosti politicieni, precum Norica Nicolai, Adrian Paunescu, Razvan Theodorescu, Dan Radu Rusanu, dar si reprezentanti ai sistemului de justitie. seful statului a afirmat ieri ca "in invatamant gasim judecatori, salariati ai Curtii de Conturi, prefecti, oameni politici, care o fac pe dascalii pentru a se crea un paienjenis de sustinere a optiunilor celor care nu vor reformarea sistemului de educatie". In aceeasi declaratie, seful statului a atacat-o insa si pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, sustinand ca aceasta face compromisuri inadmisibile, blocand reforma invatamantului.
Basescu a declarat ca politicieni precum ministrul social-democrat intarzie aplicarea reformelor propuse de Comisia prezidentiala pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii din Romania, condusa de Mircea Miclea. De asemenea, Traian Basescu a acuzat si sindicatele din invatamant ca se opun reformarii sistemului.
Profesorii ilegali nu confera valabilitate diplomelor studentilor
In ceea ce priveste situatia celor 92 de cadre didactice care au fost validate ilegal de rectorul Universitatii "Spiru Haret", incep sa iasa la lumina noi aspecte care reflecta inca o data ilegalitatea comisa de conducerea universitatii private. Studentii au fost pregatiti la cursuri si indrumati in sustinerea licentei – examenul final al pregatirii lor – de catre profesori care au fost numiti fara a avea o baza si o pregatire recunoscute legal. "Asta reflecta inca o data faptul ca forma respectiva de invatamant nu este acoperita cu oameni calificati. Pregatirea acelor oameni si modul in care au fost validati ca profesori universitari si conferentiari universitari nu confera nici o valabilitate diplomelor studentilor de la «Spiru».
Singurele solutii raman reluarea examenului de licenta si, clar, desfiintarea universitatii", ne-a declarat dl Razvan Bobulescu, presedinte de onoare al Federatiei Nationale Sindicale "Alma Mater". "Sunt aspecte juridice acestea, care trebuie verificate de catre Comisia de control, pentru a se putea decide apoi ce este de facut in cazul diplomelor studentilor de la «Spiru»", ne-a declarat si Robert Lorentz, purtator de cuvant MECI.
» Inspectorul privat stia ce face
Ancheta in cazul "Spiru Haret" scoate la lumina culpabilitati si in randul unor inalti functionari ai Ministerului Educatiei. Inspectorul scolar de la Buzau care a incalcat ordinul ministrului ce prevedea interzicerea accesului la examenul de titularizare a absolventilor "Spiru Haret" spune ca, oricum, nu-l intereseaza daca va fi sanctionat. Purtatorul de cuvant al MECI, Robert Lorentz, a declarat ieri ca Postelnicu, care este si director al Centrului de Invatamant la Distanta "Spiru Haret", risca acum sa fie dat afara din invatamant de catre minister, pe motiv de incompatibilitate. M. Visan
Rectorul Universitatii "Spiru Haret": Fac admitere in continuare
Pentru a vizualiza lista cu cele 92 de cadre didactice validate ilegal, dati click pe fotografii