» In ciuda crizei, fabricile din Resita au nevoie de muncitori calificati, pe care nu ii gasesc
Fabricile din Resita au nevoie de muncitori calificati in meseriile de baza pentru industria din oras: prelucrarea metalelor si lacatusi. In acest timp, la AJOFM Caras-Severin, meseriasii doresc sa plece cu contract in afara granitelor, mai ales in tari ca Germania si Spania, tari unde munca meseriasilor calificati in meseriile de sudori si prelucratori prin aschiere este cautata, dar si platita mai bine decat in Romania. La Resita, la una dintre uzine este nevoie de sudori, strungari si in general prelucratori prin aschiere. In cealalta parte a orasului, la SC Plastomet, directorul si proprietarul acesteia, Ioan Vaduva, face tot posibilul spre a-si atrage meseriasii in aceasta ramura. In 1989, doar in UCMR lucrau peste 10.000. Acum halele sunt goale. Unii meseriasi au iesit la pensie, altii, din cauza decaderii industriei resitene, au plecat in alte orase, iar tinerii au emigrat masiv in Occident.
Foarte multi meseriasi au plecat din uzinele resitene din cauza salariilor foarte mici comparativ cu nivelul, calitatea si complexitatea muncii depuse. Majoritatea societatilor comerciale din Resita si Caras-Severin, nu au stiu sa-si pretuiasca meseriasii; i-au platit prost si oamenii au plecat care pe unde. Sorin Matei este unul din sudorii care au lucrat la UCMR. ,,Nu-mi ajungeau banii nici de un trai mediocru, noroc ca stateam cu ai mei si nu plateam chiria. Cand am vazut ca la ultima negociere nu am primit decat vreo 40 de lei, m-am decis sa plec. Sa plateasca si astia macar pe jumatate cat sunt platit la Torino – si gata – vin meseriasii acasa", spune barbatul.
Ionica Grui, spune ca ,,As veni inapoi bucuros, dar unde? La un salariu de 550 de lei si 20 de bonuri de masa? Sa fim seriosi! Eu lucrez la Tulcea si iau 1500 de lei in mana. si am si cazarea gratuita. Sa nu mai spun de o masa calda tot gratuit", adaugat barbatul.