18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialFabrică de ţigări clandestină. închisă cu "mascaţii"

Fabrică de ţigări clandestină. închisă cu „mascaţii”

Contrabandiştii de ţi­gări aduse din Ucraina şi Moldova aveau o concurenţă serioasă la Galaţi, unde erau fabricate clandestin ţigări cu timbru acciză ucrainean. Poliţiştii gălăţeni au capturat o grupare infracţională formată din 26 de români şi bulgari, organizată după model mafiot, care administra o fabrică de ţigări clandestină ce funcţiona în două hale de la marginea oraşului, în apropierea Castrului Roman.

Producţia clandestină de ţigări „Viceroy” începuse din august, ţigările ajungând cu predilecţie pe pieţele negre din Galaţi şi Constanţa. Timp de 5 luni, poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Galaţi şi lucrătorii SRI Galaţi, au filat zi şi noapte, 24 de ore din 24, cele două hale în care funcţionau fabrica şi depozitul, maşinile şi persoanele care se ocupau de aprovizionarea cu materie primă şi preluarea mărfii, dar şi transporturile către clienţii „angrosişti”. Sub coordonarea procurorilor DIICOT, „mascaţii” de la IPJ, Poliţia de Frontieră şi Jandarmeria Galaţi, poliţişti de la Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi lucrători SRI, au efectuat 20 de descinderi, atât la fabrica de ţigări, cât şi la domiciliile capilor grupării şi sediile unor firme ai căror patroni erau implicaţi în fabricarea şi introducerea ţigărilor pe piaţă. Potrivit purtătorului de cuvânt al IJPF, scms Ion Irimia, „s-a stabilit că începând din luna iunie 2011 cetăţenii români C. Eugen, în vârstă de 44 de ani, P.C. Marian, în vârstă de 31 ani, şi M. Bogdan, în vârstă de 28 ani, au constituit un grup infracţional organizat, specializat în operaţiuni de producere şi distri­buire de ţigarete contrafăcute, grup la care au aderat ulterior alte persoane.

Aceştia, având locuri şi sarcini bine stabilite în cadrul grupului infracţional, au fabricat clandestin cantitatea de 1.520 baxuri, conţinând fiecare câte 500 pachete ţigarete marca Viceroy, din care au distribuit în mai multe localităţi din România cantitatea de 150 baxuri, participând în mod direct ori ajutând ca antemergători la transportul acestora”.

Ţigări din tutun de Bulgaria

Potrivit şefului IPJ  Galaţi, cms şef Dănuţ Lefter, în momentul descinderilor în fabrică se lucra de zor, cele două hale fiind pline cu baxuri de ţigări. Aici, se primeau baloţii de tutun vrac, adus din Bulgaria, după care se făceau procedurile de tocare, mărunţire, ambalare şi etichetare cu timbru de acciză din Ucraina sau Republica Moldova. În cadrul descinderilor, au fost descoperite într-o primă hală o linie industrială de fabricare şi ambalare a ţigaretelor, într-o a doua hală  au fost descoperite 249 baxuri de ţigări, iar în curte o autoutilitară burduşită cu 250 de baxuri de ţigări şi un microbuz în care se aflau 61 de baxuri. În aceeaşi zi, a fost efectuată o descindere la un restaurant de pe strada 1 Decembrie 1918, unde au fost descoperite alte 248 baxuri. Din grupare făceau parte 19 români, 6 bulgari şi un basarabean cu dublă cetăţenie, moldovenească şi germană.

Sclavi sub ameninţarea „omertei”

Cei care lucrau efectiv la fabrica­rea ţigărilor au fost, timp de 5 luni, sclavii capilor grupării. Ei nu aveau voie să părăsească hala, în care erau amenajate paturi, cantină şi  WC-uri. Aceştia erau foarte strict supravegheaţi de alţi membri ai grupării, care erau dispuşi la represalii dure, inclusiv aplicarea „omertei” – „legea tăcerii”, dacă era cazul. Supraveghetorii se ocupau şi de aprovizionarea cu alimente, care se făcea după un program strict, între orele 12.00 şi 13.00, de la un anumit magazin alimentar din oraş. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă