Nici mai mult nici mai putin de 4 milioane de dolari au fost afectati pentru doi ani de specializare a o suta de tineri, pentru a deveni „manageri publici”. Acestia urmau sa contribuie la ridicarea standardului functionarilor publici din Romania, ba chiar sa lucreze si in strainatate. Numai ca, dupa incheierea scolarizarii, ei au ajuns direct in somaj.
Ceremonia de absolvire a Institutului National de Administratie a fost un fiasco. Din cei 100 de tineri inscrisi initial, 14 au renuntat si au plecat sa lucreze altceva in strainatate. Iar cei 86 de absolventi au venit la ceremonie cu banderole albe pe brat, in semn de protest. La eveniment au participat Jonathan Scheele – seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania si Quinton Quayle – ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.
Tinerii au inaintat un protest semnat „Viitorii Manageri Publici”. „Aceasta ceremonie nu face decat sa marcheze intrarea in somaj fortat si neplatit a 86 de tineri, pregatiti timp de doi ani”, se arata in protest. Tot in protest au mentionat ca nu exista nici o promisiune ferma ca tinerii vor putea capata un post echivalent pregatirii lor.
Ambasadorul Quayle a remarcat ca reforma in administratia din Romania nu s-a incheiat. A adaugat ca „exista progrese in lupta impotriva coruptiei, insa razboiul nu a fost castigat”. Jonathan Scheele si-a exprimat speranta ca, totusi, problemele de absorbtie a tinerilor absolventi vor fi rezolvate si li se va permite accesul in domeniul administratiei publice. Jozsef Birtalan, secretar de stat si presedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, a incercat sa dea explicatii pentru situatia la care s-a ajuns. El a dat vina pe mentalitatea care franeaza acceptarea tinerilor in sistemul public si a promis ca se vor cauta solutii pentru angajarea absolventilor cat mai curand. Si Claudiu Saftoiu, consilierul prezidential, a incercat sa salveze situatia, afirmand ca „presedintele tarii are incredere in tineri, in incapatanarea lor de a reusi” etc. Foarte multi oficiali si-au scurtat speechurile.
Primii manageri publici au devenit someri si fara a avea posibilitatea de a primi ajutor de somaj. Culmea, potrivit contractului, tinerii s-au angajat ca, timp de 5 ani dupa terminarea studiilor, sa nu se incadreze decat in administratia publica. In caz contrar, vor fi obligati sa plateasca 30.000 de euro, costul scolarizarii.