6.3 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialAlegerile รฎn fieful lui Merkel: Cum a ajuns extrema dreaptฤƒ sฤƒ intre...

Alegerile รฎn fieful lui Merkel: Cum a ajuns extrema dreaptฤƒ sฤƒ intre Parlamentul local

Formaลฃiunea politicฤƒ anti-imigraลฃie germanฤƒ, AfD, a înregistrat duminicฤƒ un succes electoral rฤƒsunฤƒtor, poziลฃionându-se pe locul doi la alegerile regionale din Mecklenburg-Pomerania (nord-est) umilind CDU al cancelarului Angela Merkel.

Alegerile din Mecklenburg-Pomerania Occidentalฤƒ, mic land din extremul est al Germaniei, de-a lungul Balticii, nu ar fi declanศ™at nici o pasiune dacฤƒ alegฤƒtorii sฤƒi nu ar fi decis la regionalele de duminicฤƒ sฤƒ o sancลฃioneze sever pe Angela Merkel. Nu numai cฤƒ CDU, partidul cancelarului a cฤƒzut la doar 19%, dar Alternative für Deutschland (AfD), partid anti-imigraลฃie, noua extremฤƒ-dreapta germanฤƒ, prezentat pentru prima oarฤƒ în regiune, a reuศ™it o loviturฤƒ electoralฤƒ de 20,8% din voturi. Un rezultat spectaculos – de la o zi la alta ajungând a doua forลฃฤƒ politicฤƒ, dupฤƒ SPD, care, cu 30,6% din voturi pierde teren, dar va continua sฤƒ guverneze landul în alianลฃฤƒ cu CDU, minoritar.

Concret, cancelarul Angela Merkel a suferit o înfrângere la alegerile regionale în circumscripลฃia sa Mecklenburg-Pomerania Occidentalฤƒ, partidul sฤƒu Uniunea Creศ™tin-Democratฤƒ (CDU) cฤƒzând pe locul trei, în spatele social-democraลฃilor (SPD) ศ™i a extremei drepte populiste, Alternativa pentru Germania (AfD). În ultimii zece ani, Mecklenburg-Pomerania Occidentalฤƒ a fost guvernat de o „mare coaliลฃie“ între SPD ศ™i CDU, reflectând structura puterii în curs la nivel federal.

Diviziunile din ce în ce mai accentuate au apฤƒrut ca o consecinลฃฤƒ a strategiei guvernului german în criza refugiaลฃilor ศ™i au suscitat o susลฃinere pentru AfD. În urmฤƒ cu exact un an, Merkel a decis deschiderea frontierei germano-austriece refugiaลฃilor blocaลฃi în Ungaria, în condiลฃii inumane, catastrofice. Astฤƒzi, problema refugiaลฃilor dominฤƒ agenda politicฤƒ germanฤƒ ศ™i ea va decide viitorul cancelarului Merkel, în timp ce partidul sฤƒu a suferit o nouฤƒ înfrângere electoralฤƒ. Cu excepลฃia Afd, ansamblul clasei politice este de acord astฤƒzi cฤƒ deschiderea frontierelor era inevitabilฤƒ în vara lui 2015. Germania, cu un trecut nazist, nu-ศ™i putea permite sฤƒ aศ™tepte moartea refugiaลฃilor sirieni în Ungaria pentru a reacลฃiona.

Rezistenลฃa împotriva politicii lui Merkel de primire a refugiaลฃilor s-a organizat mai întâi în noile landuri din fosta RDG. Miศ™carea islamofobฤƒ Pegida ศ™i mai ales AfD au scos capul. Clฤƒdiri destinate gฤƒzduirii refugiaลฃilor sunt incendiate în mai multe locuri din ลฃarฤƒ. Germania s-a divizat profund ศ™i „refugiaลฃii“ au devenit o adevฤƒratฤƒ problemฤƒ.

Deศ™i rezultatul nu va avea un impact direct asupra funcลฃionฤƒrii guvernului german, iar Mecklenburg-Pomerania Occidentalฤƒ are o populaลฃie de doar 1,6 milioane, are totuศ™i o valoare simbolicฤƒ, alฤƒturi de alegerile regionale la Berlin, din 18 septembrie, fiind o repetiลฃie pentru alegerile generale de anul viitor. Merkel, la putere din 2005, nu a confirmat încฤƒ dacฤƒ va candida pentru un al patrulea mandat, în 2017.

Rezultatul nu este chiar o surprizฤƒ. De mai multe sฤƒptฤƒmâni toลฃi observatorii constatau cฤƒ AfD se bucura de o dinamicฤƒ favorabilฤƒ. În ultimele zile, sondajele prevedeau cฤƒ partidul extremei-drepte va ajunge pe a doua poziลฃie, în spatele SDP, dar în faลฃa CDU.

AfD îศ™i face, astfel, o intrare zgomotoasฤƒ în Parlamentul regional dupฤƒ prima sa participare la un scrutin în acest land. Partidul a fฤƒcut campanie criticând haosul provocat acum un an de decizia cancelarului de a deschide larg porลฃile Germaniei refugiaลฃilor. Deศ™i doar câteva mii de refugiaลฃi s-au instalat în Mecklenburg, „politica migratorie a provocat un amplu sentiment de insecuritate“, a explicat Frieder Weinhold, candidat CDU la Wismar, oraศ™ cu 42.000 de locuitori. AfD ศ™i-a întฤƒrit poziลฃia pe scena naลฃionalฤƒ, partidul fiind deja reprezentat în jumฤƒtate din cele 16 landuri, cu succese electorale în primฤƒvarฤƒ în trei regiuni. Or, acest scrutin ศ™i cel din 18 septembrie, reprezintฤƒ o repetiลฃie generalฤƒ la un an distanลฃฤƒ de legislative. Dincolo de problema refugiaลฃilor, AfD îศ™i trage forลฃa din faptul cฤƒ „mulลฃi oameni nu se mai simt reprezentaลฃi, recunoaศ™te Frieder Weinhold. O respingere a elitelor, alimentatฤƒ de o politicฤƒ regionalฤƒ de austeritate, asupra cฤƒreia pedaleazฤƒ populiศ™tii, în pofida progreselor economice în acest land. 

„Pentru un cancelar, este începutul sfârศ™itului atunci când începe sฤƒ piardฤƒ regionalele unele dupฤƒ altele“, aminteศ™te politologul Gero Neugebauer de la Universitatea liberฤƒ din Berlin.

Cele mai citite

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ