12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialExpoziţie ebru la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi

Expoziţie ebru la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi

Sâmbătă are loc la Muzeul de Arte Vizuale Galaţi vernisajul expoziţiei de artă ebru „Dansul vopselei cu apa”, organizată de muzeul gălăţean în colaborare cu Uniunea Democrată Turcă din România, filiala Galaţi, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanţa şi Consulatul General al Republicii Turcia din Constanţa.

„Aşa cum aflăm de la reprezentanţii Centrului Cultural Turc din Constanţa, «ebru» este o artă dăruită de turci întregii lumi. Nu putem preciza data exactă a apariţiei artei ebru, însă se presupune că aceasta îşi are originile în secolele IX-X. Motivul pentru care nu se ştie perioada exactă a apariţiei sale este acela că artiştii de ebru nu-şi semnau lucrările şi nu precizau nici data. Chiar dacă tehnica ebru a fost însuşită de europeni, lucrările de artă ebru turceşti au fost mereu preferate.

Ebru te învaţă în primul rând să fii calm, te dezvoltă. Persoanele complexate care practică arta ebru, în care artistul nu deţine controlul complet, învaţă să accepte situaţia existentă. Ebru te detaşează de cotidian, te transferă în alte lumi şi îţi oferă linişte sufletească”, a declarat Simona Biriş, şefa departamentului de relaţii cu publicul din cadrul muzeului.

Publicul va avea ocazia să afle mai multe despre această artă de la Emel Özcan, artistă şi profesoară de artă ebru, care va face demonstraţii de pictură pe apă. Regalul de artă turcă va fi întregit de muzica lui Ali Riza Erdogan, care va interpreta muzică tradiţională la voce şi bağlama.

La vernisaj vor participa ­Füsun Aramaz, consul general al Republicii Turcia la Constanţa, Gülten Abdula, preşedinta filialei din Galaţi a Uniunii Democrate Turce, şi Haşim Koç, director al Centrului Cultural Turc „Yunus Emre’’ din Constanţa. 

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă