2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialEXPLOZIV. Declarațiile uimitoare ale unui fost ofițer al Serviciului Român de Informații:...

EXPLOZIV. Declarațiile uimitoare ale unui fost ofițer al Serviciului Român de Informații: Și la SRI se cheltuiesc ilegal fonduri

Scandalul cheltuielilor ilegale de la Ministerul de Interne face o victimă colaterală: Serviciul Român de Informații. În rechizitoriul prin care Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru achiziția unei limuzine din banii Departamentului de Informații, apare negru pe alb o informaţie surprinzătoare, respectiv că și în SRI se fură din fondurile operative.

Autorul afirmației citate de procurorii DNA este fostul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), Gheorghe Nicolae, ofițer SRI timp de 20 de ani. Mai mult decât atât, Angela Ciurea, avocata lui Gheorghe Nicolae a confirmat, în exclusivitate pentru „România liberă“, că fostul sereist și șef DIPI a invocat inclusiv în instanță că “așa se întâmplă și la celelalte servicii de informații cu fondurile operative”.

Gheorghe Nicolae și Rareș Văduva, ultimii doi șefi ai DIPI (serviciul secret al Ministerului de Interne), au fost deja trimiși în judecată pentru deturnare a fondurilor operative ale Departamentului. La pachet cu aceștia, a fost trimis în fața judecătorilor, de către procurorii DNA, și fostul ministru de Interne Gabriel Oprea. Acuzațiile vizează cheltuirea banilor destinați informatorilor și misiunilor informativ-operative pe cadouri scumpe pentru șefii din DIPI, pe mâncare și băutură și pe diverse bunuri fără nici o legătură cu culegerea de informații. În calitate de șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă, Gheorghe Nicolae ar fi fost informat de către subordonați de aceste fraude, însă ar fi decis să mușamalizeze ilegalitățile, susțin procurorii. Dar nu doar atât: Gheorghe Nicolae a fost trimis în judecată inclusiv pentru că, în nume propriu, s-ar fi folosit de fonduri operative pentru cheltuieli fără legătură cu misiunile DIPI.


Citește și dezvăluirea despre Silviu Dumitrache, un apropiat al deputatului Sebastian Ghiță și ginerele sindicalistului Liviu Luca, este considerat nr. 3 în serviciul secret al Inter­nelor, unde ocupă funcția de șef al contrainformațiilor. Procurorii anticorupţie susţin că ar fi fost complice la unele deturnări de fonduri din dosarul lui Gabriel Oprea. În ciuda probelor, însă, Direcţia Naţională Anticorupţie a decis să nu-l pună sub acuzare. 

SCANDALOS. Un apropiat al lui Sebastian Ghiță, ginerele lui Liviu Luca, a fost iertat de procurorii DNA. Acesta este acuzat că a participat la furtul fondurilor DIPI pentru Gabriel Oprea


Tocmai în contextul în care o comisie de control l-ar fi informat pe Gheorghe Nicolae despre ilegalități, acesta ar fi făcut o afirmație șocantă. Iată cum a fost reținută această declarație în rechizitoriul DNA: “Rapoartele explicative au confirmat suspiciunile membrilor Comisiei de control, în sensul constatării multor nereguli care aveau un caracter grav și care necesitau luarea unor măsuri în consecință. Fiindu-i prezentate rapoartele care conțineau lămuririle oferite de lucrătorii DIPI, secretarul de stat (Nicolae Gheorghe, șeful ­DIPI – n.r.) a afirmat că situații privind nereguli de acest gen au fost constatate în trecut și la serviciul de informații unde lucrase anterior (SRI – n.r.), dar că el a venit în DIPI ca să construiască și nu ca să dărâme, susținând că aspectele negative puteau fi remediate. Textual, «Ionescu Clau­diu» (sursă conspirată a DNA, membru al Comisiei de control – n.r.) a reținut că Nicolae Gheorghe l-ar fi întrebat retoric: «Ce vrei, să sesisez parchetul cu jumătate de instituție?»“.

A repetat acuzația în instanță

Așadar, textual, fostul șef al DIPI ar fi afirmat, potrivit rechizitoriului DNA, că „nereguli de acest gen au fost constatate în trecut și la serviciul de informații“ unde lucrase, adică la Serviciul Român de Informații. Iar prin formularea „nereguli de acest tip“ se făcea referire la cheltuirea ilegală a fondurilor operative. Mai mult, Gheorghe Nicolae ar fi lăsat să se înțeleagă că în SRI problema s-a rezolvat așa cum voia să se întâmple și în DIPI, prin „remediere“. Dar fără implicarea procurorilor, pentru a nu se ajunge în situația în care s-ar sesiza «parchetul cu jumătate de instituție». Cu alte cuvinte, deși înțelegea exact amploarea fenomenului fraudelor, Gheorghe Nicolae respingea varianta sesizării faptelor către procurori.

Avocata acestuia, Angela Ciurea, a nuanțat afirmația clientului care apare în rechizitoriul DNA. Pentru „România liberă“, Angela Ciurea a spus astfel: „În primul rând, suntem în cameră preliminară și, câtă vreme ședința nu e publică, eu nu obișnuiesc să comentez. În al doilea rând, nu știu ce se întâmplă cu fondurile operative în celelalte servicii de informații. Habar nu am. Nu știu ce se întâmplă cu fondurile operative nici la DIPI. În al treilea rând, domnul Gheorghe Nicolae, după știința mea, în declarație – și nu în ceea ce spune rechizitoriul – a declarat că așa se întâmplă și la celelalte servicii de informații cu fondurile operative, în sensul că nu există posibilitate fizică de a fi justificat ban pe ban. În momentul în care eu plătesc o sursă sau un informator, eu nu pot să spun cine este omul acela. Judecătorul va decide. Noi avem o părere, parchetul are altă părere.“

SRI nu comentează

Cu toate acestea, regulile interne din DIPI, au arătat mai mulți martori (ofițeri DIPI audiați de către DNA), prevăd faptul că nu pot fi plătiți decât informatorii care figurează în evidențele departamentului, nu orice fel de sursă a acestui serviciu secret. Evident, măsura e necesară tocmai pentru a se preîntâmpina abuzurile de genul celor descoperite de anchetatorii anticorupție. Cu alte cuvinte, apărarea Angelei Ciurea are puține șanse să reziste în instanță. Dar, și mai grav, dacă Gheorghe Nicolae insistă și în fața judecătorilor că fondurile operative nu pot fi, de fapt, urmărite și controlate în SRI, atunci un scandal în Serviciul Român de Informații are șanse să îl depășească pe cel de la DIPI.

Oficial, însă, prin purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, s-a abținut să comenteze: „Serviciul Român de Informații nu comentează nici o declarație făcută într-un dosar penal“, a precizat acesta pentru „România liberă“.

20 de ani ca ofițer SRI cu salariu de merit

Gheorghe Nicolae știe foarte bine ce se întâmplă în Serviciul Român de Informații, toată cariera acestuia, până în 2014, fiind asociată cu SRI. Chestorul principal Gheorghe Nicolae a absolvit Academia Națională de Informații, Arma Informații, și a activat în cadrul Serviciului Român de Informații vreme de 20 de ani. În 2014, a fost detașat la DIPI. În cei 20 de ani sub cupola SRI, Gheorghe Nicolae a lucrat în contraspionaj, ulterior având funcții de conducere și coordonare pentru mai multe profile de muncă, cum ar fi contraspionajul economic, criminalitatea transfrontalieră, prevenirea și combaterea terorismului, apărarea Constituției, dar și în toate profilele operative ale SRI.

La Serviciul Român de Informații, Gheorghe Nicolae s-a specializat în activități de recrutare și lucrul cu sursele secrete umane, acțiuni informativ–operative, inclusiv din categoria celor speciale, cum ar fi infiltrare, joc operativ, dezinformare, crearea și utilizarea de platforme operaționale complexe și activitatea în regim acoperit.

Totodată, a avut un număr foarte mare de cooperări cu servicii de informații străine, cum ar fi cele ale SUA, Anglia, Germania, Israel, Olanda și China. În cadrul acestor cooperări a derulat operațiuni comune, inclusiv în ceea ce privește recrutarea de surse secrete umane, dirijarea și marșrutizarea de surse secrete umane, schimb de bune practici și metodologii de lucru.

În cadrul Serviciului Român de Informații, a participat la activități de control, atât de fond cât și tematic, pe domeniul de activitate informativ–operativă și lucrul cu sursele secrete umane.

În toată această perioadă a obținut calificativul „foarte bine”, având în mod constant salariul de merit pentru rezultate foarte bune, spor pentru rezultate de excepție și toate gradele le-a obținut prin avansare înainte de termen.

Gheorghe Nicolae ar fi declarat în fața judecătorilor, potrivit avocatei sale, că nu există posibilitatea fizică de a justifica fiecare leu la SRI.

 

 

 

Cele mai citite

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...
Ultima oră
Pe aceeași temă