5.3 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialExplozie de preturi in 2006

Explozie de preturi in 2006

Pretul gazelor naturale s-a majorat cu 17%, incepand cu 1 ianuarie 2006. Motivele invocate de reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale sunt majorarea preturilor la gazele importate, cresterea volumului de gaze importate si deprecierea monedei nationale in ultimele doua luni ale anului.

Pentru constanteni, consecinta directa a majorarii pretului la gazele naturale va fi cresterea facturilor. O mare parte din oras este deja racordata la retea, gazele fiind folosite atat pentru incalzirea locuintelor, cat si pentru a obtine apa calda menajera. Facturile pe lunile ianuarie si februarie, cele mai reci din an, vor fi cu 17% mai mari, in conditiile in care, in mod obisnuit, incalzirea poate ajunge la patru sau cinci milioane pe luna, in cazul unor case mai vechi, fara o termoizolatie adecvata. Vor avea de suferit si persoanele care locuiesc la blocurile unde incalzirea se face de la punctele termice racordate pe gaz.
Consecinta indirecta a majorarii pretului la gazele naturale se va vedea in urmatoarele saptamani, cand aceasta va intra in pretul finit al produselor. Ca intr-un adevarat cerc vicios, toata industria care foloseste gaze naturale va fi nevoita sa-si ajusteze preturile. Specialistii vorbesc de scumpiri in lant, de la produsele de baza, cum ar fi painea, la cele industriale.

Pensionarii, la limita subzistentei

Socul cel mai puternic va fi resimtit, fara indoiala, de cei cu venituri mici, in special de catre pensionari. In judetul Constanta, in aceasta categorie intra aproape 130.000 de persoane, venitul lor mediu lunar fiind de numai 275 de lei. Factura de intretinere, la o garsoniera ocupata de o singura persoana, se va situa, in luna ianuarie, undeva in jurul valorii de 200 de lei, ceea ce inseamna ca diferenta de 75 de lei va trebui folosita pentru medicamente, mancare, telefon, electricitate si, daca mai ramane ceva, pentru un cadou simbolic nepotilor.
Cea mai mare parte a batranilor nu vor putea sa-si achite intretinerea, de aceea statul a gasit o solutie de compromis: cresterea ajutorului la incalzire acordat persoanelor cu venituri mici, acesta fiind cuprins, in functie de venitul pe membru de familie, intre 24 de lei si 190 de lei.

Contextul geopolitic

Viitorul pare mult mai sumbru din perspectiva razboiului economic dus intre Rusia si Ucraina in ceea ce priveste pretul gazelor naturale. Romania importa 40% din necesarul sau de gaze din Rusia, printr-o conducta care traverseaza Ucraina. Cum vecinii de la nord au ramas deja in frig, este posibil ca acestia sa actioneze dupa vechiul principiu romanesc „Sa moara si capra vecinului”, intrerupand astfel furnizarea catre Romania. In aceasta situatie, pretul gazelor va exploda pur si simplu. Din pacate, incepand de la 1 ianuarie s-a scumpit si energia electrica, cu aproape doua procente, iar surprizele neplacute vor fi mult mai numeroase si mai neplacute in acest an. Guvernantii mai pregatesc majorari de preturi la tigari, alcool, calatoriile pe calea ferata. Pana la aparitia noului Cod Fiscal, in aceasta lista vor mai fi incluse, cu siguranta, si alte produse si servicii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă