12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialExploatarea lemnului, interzisa in Taia

Exploatarea lemnului, interzisa in Taia

Din cauza transportului bustenilor de apa, locuitorii din Petrosani si Petrila ramaneau fara apa potabila.

Garda de Mediu a interzis exploatarea masei lemnoase in zona Taia-Petrila. Din cauza ca nu exista amenajat un drum de acces, firmele care lucrau in zona respectiva foloseau cursul de apa pentru transportul bustenilor. Din aceasta cauza, statia de tratare a apei din zona respectiva nu mai facea fata turbiditatii crescute, iar de suferit avea populatia din Petrila si din partea nordica a municipiului Petrosani, care a ramas in repetate randuri fara apa potabila.
In zona Taia, in amonte de statia de tratare a apei care apartine de SC Apa Serv Valea Jiului SA, doua firme private si reprezentanti ai Directiei Silvice au reusit sa tulbure serios apa in urma activitatii de exploatare a masei lemnoase. Tapinarii folosesc cursul de apa pentru transportul bustenilor, in conditiile in care nu a fost amenajata o alta cale de acces. Activitatea tapinarilor creaza probleme furnizorului de apa potabila, care nu a reusit sa trateze apa pentru populatie, din cauza turbiditatii crescute.

 

Directorul societatii Apa Serv Valea Jiului, Gheorghe Cioara, spune ca, din cauza activitatii de exploatare a lemnului, colegii sai nu isi pot desfasura activitatea la parametri optimi. « Noi am cerut sa ne lase apa curata. In toate discutiile pe care le-am avut cu cei care lucreaza in zona, le-am pus in vedere acest lucru. In momentul in care trec prin apa, angreneaza o mare cantitate de particule fine de argila, care ne infunda gratarele de la statia de tratare», a explicat Gheorghe Cioara. Pe firul afacerii au intrat si comisarii Gazii de Mediu, care au interzis exploatarea haotica a masei lemnoase din zona. « Exista procedee de rezolvare a problemei. Se poate amenaja un baraj din cetina de brad, de 10 centimetri inaltime care sa retina suspensiile », a precizat seful Garzii de Mediu din Hudedoara, Cristian Moldovan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă